Barnens rätt stärks när singlar får insemineras

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

RFSU och RFSL: Upp till bevis för allianspartierna

Riksdagsledamöter från Moderaterna, Folkpartiet och Centerpartiet har i ett gemensamt utspel meddelat att de vill ge ensamstående kvinnor tillgång till assisterad befruktning och nu hoppas att regeringen ”skyndsamt ska inleda lagstiftningsarbete” i frågan. Göran Hägglund (KD) har dock varit snabb med att klargöra att han och hans parti inte stödjer detta och en lagändring kommer att bli en fråga för riksdagen.

Det är nu upp till M, C och FP att visa att de står upp för sin egen politik och fortsätter modernisera Sveriges familjepolitik. Kristdemokraterna har länge blockerat denna förändring som har brett stöd bland alla andra partier utom SD.

Vi hoppas att det nya utspelet är ett tecken på att övriga allianspartiernas löften också snart blir till verkligt agerande och att Kristdemokraterna inte längre tillåts blockera denna fråga. När frågan förra året var uppe för beredning i socialutskottet och votering i riksdagen satt ett antal ledamöter från regeringspartierna och röstade emot sina egna motioner och sin egen övertygelse. Vi hoppas nu att vi slipper se detta i år igen.

Många kvinnor som lever utan partner längtar efter barn. Medan vissa väljer att adoptera känner andra en stark längtan efter att bära och föda ett barn. Ensamstående har sedan länge haft möjlighet att adoptera, men ensamstående kvinnor ges ännu inte möjlighet att själv bära sitt barn, en ologiskhet i lagstiftningen som saknar rimlig förklaring. En bra förälder ger sina barn kärlek, omsorg, och trygghet. Detta är förmågor som inte hänger ihop med kön, sexualitet eller samlevnadsform.

I dag reser därför många svenska kvinnor till bland annat Danmark och Finland för behandling, länder som tillåter ensamstående kvinnor att inseminera. Vi hoppas nu att dessa kvinnors tid som fertilitetsturister snart är över.

Kristdemokraterna hänvisar i sitt motstånd mot olika familjepolitiska reformer ofta till ”barnperspektivet”. Detta verkar för Kristdemokraterna ofta framförallt kunna översättas med rätten att känna till sitt genetiska ursprung. Det gör det kristdemokratiska motståndet i frågan om ensamstående kvinnors tillgång till assisterad befruktning extra intressant.

Många barn som föds efter insemination i andra länder kan inte få kunskap om sitt genetiska ursprung då spermadonatorer i många av dessa länder, till skillnad från i Sverige, får vara anonyma. Svensk lagstiftning ger barn rätt att få denna information.

Om ensamstående kvinnor nu ges möjlighet till assisterad befruktning i Sverige skulle detta alltså stärka deras barns rätt till kunskap om sitt genetiska ursprung och borde ur kristdemokratisk synvinkel vara positivt ur ett barnperspektiv.

RFSU och RFSL välkomnar utspelet från riksdagsledamöterna och uppmanar dem nu gemensamt att snabbt säkerställa att detta också blir verklighet. Den nya lagtexten på området bör redan från början göras relationsneutral, så att också vänner som önskar bli föräldrar tillsammans kan få tillgång till assisterad befruktning.

På samma självklara sätt bör lagtexten anpassas till det redan annonserade kommande avskaffandet av tvångssteriliseringen av transpersoner och göras könsneutral. Sedan finns det mycket annat på det familjepolitiska området att ta tag i. Bland annat bör landstingsreglerna för assisterad befruktning samt regelverket gällande privata klinikers möjlighet att utföra behandlingar med donerade könsceller ses över och könsneutral föräldraskapspresumtion införas. 

Kristina Ljungros

Ulrika Westerlund

Publisert: