ÅSIKT

Gravida – se upp för ”superläkaren”

Foto: NEKAD ERSÄTTNING Sofia Björk får inga pengar från försäkringskassan trots att hon har haft så ont i ryggen att hon knappt kunnat gå. Hennes läkare sjukskrev henne, men försäkringsskassans läkare, som aldrig träffat henne, gjorde en annan bedömning. Hennes pojkvän undrar hur detta kan vara möjligt.
DEBATT

Johan Larsson är en förbannad blivande pappa. Hans flickvän, Sofia Björk som är gravid i sjätte månaden, har haft besvär med ryggvärk och knappt kunnat röra sig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hon sjukskrevs i höstas. Men försäkringskassans läkare bedömde Sofia som arbetsför.

– Hur kan försäkringskassans handläggare lita på en läkare som inte träffat eller pratat med min flickvän, men inte lita på den läkare som träffat henne ett flertal gånger, skriver Johan Larsson.

Öppet brev till försäkringskassan.

Vi har alla sett reklamen om försäkringskassans lite hårdare regler om att få ut ersättning vid eventuell sjukdom.

Jag förstår hur försäkringskassan tänker, och jag förstår även varför de har blivit hårdare i sin bedömning.

Det finns ju tyvärr en del som vill utnyttja systemet.

Men jag och min flickvän har råkat ut för den tråkiga baksidan av försäkringskassans hårdare bedömning.

Min flickvän är för tillfället arbetslös och vi väntar vårt första barn.

Av dom kvinnor som har varit gravida, så vet förmodligen dom flesta att man kan få fruktansvärt ont i ryggen.

Detta hände min flickvän Sofia.

Hon uppsökte en läkare som undersökte henne.

Läkaren bedömde hennes arbetsförmåga som helt nedsatt, för hon kunde knappt röra sig över huvud taget. Hon blev sjukskriven hela oktober, men ryggvärken gick inte över. Hon uppsökte samma läkare igen, fick samma undersökning, samt förlängd sjukskrivning i ytterligare en månad.

Vad skall man göra sen? Jo, man skall skicka in sjukintygen och sjukpenningsansökan till försäkringskassan, så att man kan få ut den ersättning som man har rätt till.

Nu är hon mycket bättre i ryggen, och står till arbetsmarknadens förfogande igen, och vi väntar bara på pengarna från försäkringskassan.

Det är nu problemet kommer.

Till att börja med säger försäkringskassan att vi måste vänta i sex veckor innan de ens börjar handlägga ärendet – vilket utgör en ekonomisk belastning för oss eftersom vi behöver pengarna.

Efter ungefär fyra veckor ringer min flickvän till försäkringskassan för att fråga hur det går och hur länge vi måste fortsätta vänta på pengarna. Då möts hon av orden:

–Du är avskriven, i vår bedömning är inte underlaget tillräckligt för att du ska få ersättning.

Va?

Självklart blir jag (hennes pojkvän) förbannad och ringer till försäkringskassans handläggare för att fråga honom hur de bedömer min flickväns ärende.

Hanläggaren berättar att han skickade läkarintygen (som klart och tydligt visade helt nedsatt arbetsförmåga) till försäkringskassans egen läkare.

Den läkaren har sedan bedömt henne till att vara arbetsför, utan att ens ha träffat eller pratat med min flickvän.

Min första fråga är: Hur kan försäkringskassans handläggare lita på en läkare som inte träffat eller pratat med min flickvän – och sen följa dennes linje om avslag ?

Men inte lita på den läkare, som både har träffat och pratat med min flickvän ett flertal gånger?

Har försäkringskassan en ”superläkare” som står över alla andra läkare?

Vår läkares bedömning måste väl vara lika stark som någon annan läkares bedömning.

Inte då!

Sen så berättade försäkringskassans handläggare att det är ”speciellt” med just gravida. Min gravida flickvän borde egentligen ha sökt föräldrapenning i stället – eftersom hon är gravid.

Då exploderade jag!

Hon skulle alltså ha gått till sin läkare och låta honom göra en läkarundersökning som visar att hon är sjuk, för att hon sen kan lämna ett sjukintyg till försäkringskassan så att hon kan söka föräldrapenning.

Va?

Om jag råkar ut för ryggsmärtor på mitt jobb, har jag rätt till sjukförsäkring. Men om en gravid kvinna råkar ut för rygg­smärtor, så klassas hon inte som sjuk – och därför har hon inte heller rätt till sjukpenning.

Varför skall hon då överhuvud taget gå till en läkare och få hjälp med sina smärtor, när hon ändå inte klassas som sjuk ... bara för att hon är gravid?

Hon är väl lika sjuk som någon annan, med liknande problem. Eller?

Vårt problem har resulterat i att vi inte får någon sjukersättning för hela åtta veckor.

Det svider så klart otroligt mycket i en redan knaper ekonomi.

Därför sitter vi här nu och undrar över vad vi skall göra nästa gång vi väntar barn och min flickvän kanske får ont i ryggen.

Det kanske är bäst att ringa direkt till försäkringskassan och be om föräldrapenning i stället för att uppsöka en läkare när den gravida flickvännen knappt kan ta sig ur sängen på morgonen på grund av smärtor.

Att vara gravid är ingen sjukdom, det är naturligt, men de kroppsliga symptomen som kvinnan kan få måste ändå kunna klassas som sjukdom.

Tack för ordet.

PS. Alla fuskar inte, en del blir

bara drabbade ändå. DS

Johan Larsson