ÅSIKT

”Att känna Björkman ger mig inga fördelar”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ingen svågerpolitik – Ingen skulle bli lyckligare än Christer Björkman om jag slutade skicka låtar till tävlingen – men sorry, Christer, jag utkämpar mitt slag. Jag fortsätter tills min heder är upprättad, skriver Christers vän, låtskrivaren Bobby Ljunggren.
DEBATT

Året var 2002, närmare bestämt november månad. Jag hade lyckats få med fem låtar till Melodifestivalen 2003.

Dagarna efter att låtlistan offentliggjorts började misstankarna om Christer Björkmans ”jäv”.

Anklagelserna gick ut på att Christer skulle ha hjälpt mig in i tävlingen. Jag var hans skivbolag, jag var till och med hans manager, min fru bokar hans artistengagemang. Nästan allting var sant, även om vissa korrigeringar är på sin plats.

Jag var inte hans manager. Jag var inte hans skivbolag, men Lionheart int (där jag är delägare) gav ut den officiella pride-singeln år 2002, och den framfördes av Christer Björkman och Shirley Clamp.

Ett annat bolag som Lionheart int är delägare i (M&L) distribuerade under våren och sommaren 2003 ett album med Christer som han bekostat helt själv (han hade en gammal dröm om att få göra en fransk coverplatta och visste att det skulle bli svårt att hitta någon som ville satsa kapital i en sådan skiva).

Däremot bokar min frus bolag MLP fortfarande hans artistengagemang.

Kopplingen är tydlig och har aldrig försökts döljas. Jag tycker att kopplingen är olycklig men kan inte styra över Christer Björkmans och Sveriges Televisions beslut. Om SVT vill anställa Christer och han vill ha jobbet, är det deras sak.

2002 kom att bli en de mörkaste perioderna i hela mitt yrkesliv. Anklagelserna satte sig som knivar i kroppen och i stället för att njuta av att jag hade fått med fem låtar i en av de mest attraktiva tävlingarna i Sverige, så fick jag i stället förklara mig.

Min familj samt släkt och vänner drabbades också. Om jag hade varit 25 år gammal när detta hände så hade jag blivit så ”stukad” av det jag gick igenom att jag förmodligen hade avstått från att delta i Melodifestivalen för all framtid.

Under åren 1987–2001, innan Christer anställdes, hade jag haft åtta låtar med och vunnit tävlingen två gånger.

Jag frågade mig själv om det var värt att gå igenom en sådan skärseld för att tävla i Melodifestivalen. Svaret borde ha varit givet – NEJ!

Jag kom dock fram till ett annat beslut: att ”ösa” in låtar till tävlingen för att få tyst på konspirationsteorierna.

Jag tänkte att någonstans måste någon intelligent journalist inse att om Bobby Ljunggren fuskar in sina låtar via Christer Björkman så är detta den absolut största korruptions- och mygelskandalen i hela Melodifestivalens historia.

I dag tre år senare undrar jag om det var rätt beslut. Jag har fyra låtar med i årets tävling (samt tre låtar på reserv). Jag hade två låtar med förra året. På tre år har jag således haft elva låtar med. Men anklagelserna om Christers ”jäv” och eventuellt fusk finns kvar. Vad ska jag göra nu?

Vilka bidrag som ska få vara med utses inte av Christer Björkman, utan av en 16-mannajury. För att fuska, måste man få hälften av dem att mygla. På tre år blir det 24 personer.

Att tänka sig att SVT skulle vara ovetande om att ett sådant mygel pågår mitt framför deras ögon är ju bara det väldigt uppseendeväckande. Redan 2002 gick SVT till botten med anklagelserna och kom fram till att allting gått korrekt till.

Ändå fortsätter grytan att koka. Christer har för stor makt och är jävig, punkt slut. Han hjälper sina kompisar.

På frågan om jag har fördel av att känna Christer är svaret: Nej, tvärtom.

Christer vågar knappt bjuda på en kopp kaffe om jag skulle ha vägarna förbi tv-huset , så har det varit sedan första artikeln år 2002. Ingen skulle bli lyckligare än Christer Björkman om jag slutade skicka låtar till tävlingen – men sorry, Christer, jag utkämpar mitt slag. Jag fortsätter tills min heder är upprättad.

På frågan om jag tycker att Christer skall sluta på SVT så är mitt svar ett självklart: Nej, men det skulle så klart vara jätteskönt för mig och hans andra så kallade polare om han gjorde det.

Ska SVT ha denna tävling på detta sätt i framtiden så föreslår jag att man släpper in medierna i juryarbetet. Nu står dörren på glänt, öppna upp den helt.

Bollen har rullat för långt, kritiken måste bemötas med fakta, logiken måste få lite plats i denna ”skamdebatt” där inte bara Christers ära och heder står på spel utan även en 16-mannajury gånger tre, samt alla Christers ”polare” (det vill säga en stor del av Nöjessverige).

I förra veckan anklagade bland andra Pernilla Wahlgren Christer Björkman för att premiera sina vänner i artistvalet. ”Det vet väl alla”, sa hon. Utifrån hur Christer Björkman hanterar vår relation, betvivlar jag det starkt. Men hur man ska göra för att rentvå de drabbade artisterna överlåter jag åt någon annan att komma på.

Bobby Ljunggren (låtskrivare)