Debatt

Akta dig för Lars, ”Lennart”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nu inleder folkpartiet jakten på ”Lennart” – en privatanställd medelålders fastighetsskötare från Västerås, som tidigare röstat på socialdemokraterna men som kan tänka sig att rösta på folkpartiet.

Folkpartiet liberalerna ska nu börja slåss på allvar om de väljare som röstar på socialdemokraterna. De har riktat in sig på något slags ”medelväljare” och fått fram en som de kallar ”Lennart”. Han är en medelålders, privatanställd fastighetsskötare från Västerås. Han har tidigare röstat på (s) men kan nu tänka sig att rösta på folkpartiet.

”Att göra rätt för sig” är ”Lennarts” motto, och vård och omsorg ligger honom varmt om hjärtat. Han vill också se en kamp mot ”missbruket av välfärden”.

Så långt allt väl.

”Lennart”, vi leker med tanken att din röst på folkpartiet blir den som avgör valet 2006 till ”Alliansens” fördel. Folkpartiet tar tillsammans med moderaterna, centern och kristdemokraterna plats i Rosenbad och bildar regering.

Tycker du att det blir bra när moderaterna som vanligt kör över den stackars Leijonborgs liberala ideal fullständigt och avskaffar förtroendemannalagen som tillåter dina fackliga kamrater att arbeta för dig på arbetstid och på så sätt försvagar fackets ställning – för jag antar att du är ansluten – du med dina fina värderingar!

Hoppas du sedan gillar när alliansen inleder sin ”kamp mot missbruket av välfärden” och skär ner a-kassan till 65 procent trots folkpartiets eventuella halvhjärtade protester.

Och ”Lennart”! Riktigt glad över att du röstade på Sveriges största nickedockor hoppas jag att du blir när de stöder slaktandet av lagen om anställningsskydd och din arbetsgivare inte känner för att betala sjukersättning för att du fått problem med ryggen under åren – du har ju jobbat länge och hederligt för en privat arbetsgivare med det höga tempot – och denne ställer dig på bar backe med 65 procent av lönen. Hoppas det inte blir problem med amorteringarna, kamrat, och att du får börja stämpla omgående.

Enligt folkpartiets partisek­reterare Johan Jakobsson hade 300Ì´0;000 (s)-väljare folkpartiet som ”näst bästa parti” i förra valet och det är dessa man ska sikta in sig på. Inse att folkpartiet är borgerligt! Dess ideal ligger mycket närmare moderaterna än oss socialdemokrater! Och i de frågor våra värderingskurvor skär varandra blir de överkörda av de andra borgerliga partierna!

”Lennart”, en röst på folkpartiet är en röst på ett borgerligt samhällssystem där den fattige är mindre värd än den rike. Glöm inte det!

Nicklas Eriksson (facklig förtroendeman Fastighetsanställdas förbund)

Publisert: