ÅSIKT

Vi boende vill inte vara vinstmaskiner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik om miljonprogrammen: Sverige behöver en bostadspolitik - inte fler riskkapitalister

Även vi som bor i miljonprogrammens lägenheter vill bo bra. Vi vill inte vara vinstmaskiner för privata portföljer.

Riskkapitalisten Mikael Ahlström som har köpt bostadsområdet Albyberget i Botkyrka försvarar naturligtvis sin möjlighet att göra vinst. Men han har ingen erfarenhet av fastighetsförvaltning. I första hand är han partner i bolaget Procuritas som gör stora pengar på vinstdriven äldreomsorg. Ahlströms direktavkastningskrav på investeringen i Albyberget ligger på 6,8 procent att jämföra med 3,5 procent i kommunala Botkyrkabyggen – en vinst hyresgästerna kommer få betala med höjda hyror. Utan renoveringar. 

När det gäller upprustningen säger Ahlström på nätsidan ”Botkyrkas röster” att det inte kommer ske förrän ”om fem-tio år”. Att döma av Ahlströms tidigare affärsupplägg har han redan sålt fastigheterna vid det laget. Hyresgästerna befinner sig därför i en oerhört osäker situation.

Det vi behöver är en bostadspolitik i det här landet. En regering som tar ett helhetsansvar för stora investeringar i byggande och renovering, för regelverk som ökar bostadsbyggandet och som garanterar en hög boendestandard med rimliga hyror.

Marknaden har inte motiven att lösa dessa problem. Det är samhället som behöver göra det. Men idag finns ingenting av det.

Åtta år av alliansstyre har bara lett till en sak - gigantiska utförsäljningar av allmännyttiga bestånd. Det håller inte. Ett tryggt, modernt och rörligt samhälle kräver ett betydligt större politiskt ansvarstagande än så.

Nooshi Dadgostar