Kasselstrands bråk med SD har kört SDU i botten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tobias Andersson SDU: Vi kan inte lösa konflikten med SD så länge Gustav Kasselstrand är kvar

Gustav Kasselstrand i Sverigedemokratisk Ungdom.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Gustav Kasselstrand i Sverigedemokratisk Ungdom.
Tobias Andersson är i dag ordförande SDU Skaraborg

DEBATT. SDU har skakats av att flera kandidater till förbundsledningen på kort tid har hoppat av sina kampanjer. Jag själv var en av dem, men efter ett noggrant övervägande och efter att ha blivit uppmuntrad att ta på mig uppdraget, så har jag nu valt att kandidera igen, denna gången till förbundsordförande. Det beror på att jag verkligen vill vara med och förändra SDU och driva förbundet i en ny riktning och för att jag ser stora problem torna upp sig för SDU, vilka jag vill lösa.

Ett av de största problemen för SDU är den avgående ordföranden Gustav Kasselstrand, som fortsätter att rikta fräna angrepp mot Jimmie Åkesson i media. Detta sker inte längre i affekt utan får antas vara en del av förbundsledningens strategi. På Gustav Kasselstrands sida betraktar man Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som politiska motståndare.

Min uppfattning är att det inte längre finns några skäl att upprätthålla illusionen om en framtida lösning på konflikten mellan SD och SDU så länge Gustavs falang sitter kvar.

SDU ska vara Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Vår uppgift är framförallt att fungera som hela rörelsens röst hos Sveriges ungdomar, att fostra och utbilda framtidens politiker och att påverka politiken i en riktning som gynnar våra unga medlemmar.

Under våren har vi som vill förnya SDU presenterat förslag på hur vi ska åstadkomma allt det här. I ett ambitiöst organisationsdokument har vi förklarat hur SDU ska bli mer effektivt och hur fler personer än nu ska få chansen att bidra och ta ansvar. Vi har presenterat ett förslag på idéprogram, där de centrala delarna är införandet av skrivningar om demokrati, socialkonservatism och öppen svenskhet. Slutligen har vi presenterat ett långtgående dokument kring samarbete med Sverigedemokraterna. SDU ska bland annat verka för insynsplatser på riksdagsgruppernas möten och i alla politiska utskott. Med en ny förbundsledning kan detta bli verklighet.

Utan förändring är förbundets möjlighet att påverka obefintlig. Sverigedemokraternas strategi fungerar. Jimmie Åkessons strategi fungerar. Vi tar oss in i nya väljargrupper, vi vinner förtroende hos människor som för bara några år sedan aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på SD. Tack vare detta är vi på väg att bli Sveriges största parti. Hos ungdomar går det i motsatt riktning. Den senaste rapporten från SOM-institutet visar att i gruppen 16-19 år sjönk stödet för Sverigedemokraterna från 12 % 2013 till 6 % 2014. Ungdomar har gått från att vara vår starkaste väljargrupp till att bli vår svagaste.

Detta är hela rörelsens just nu största problem. Tillsammans med Dennis Dioukarev som kandiderar till vice ordförande och Pontus Andersson som kandiderar till andre vice ordförande ska vi se till att avsluta konflikten och göra SDU till Sverigedemokraternas främsta allierade i kampen om att bli Sveriges största parti.

Tobias Andersson, Förbundsordförandekandidat SDU

Publicerad: