Debatt

Olovsson visar en hårresande okunnighet om ROT

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Företagarna: En reducering av Rot-avdraget kostar mer än det smakar och Olovssons resonemang präglas av en oroväckande kortsiktighet.

Patrik Nilsson,
Samhällspolitisk chef på Företagarna och initiativtagare till  Rotupproret på Facebook
Patrik Nilsson, Samhällspolitisk chef på Företagarna och initiativtagare till  Rotupproret på Facebook

I Aftonbladet 9/4 visar finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) på en hårresande okunnighet vad gäller Rot-avdragets förtjänster. Bland annat betvivlar han att en sänkt subventionsgrad i Rot-avdraget leder till betydligt färre jobb. Att Rot-avdraget skapat drygt 20 000 vita jobb bygger på officiell statistik från Skatteverket och det är mycket troligt att en stor del av dessa kommer att försvinna vid en sänkning av avdraget. Vi skickar gärna beräkningar till Olovsson, om han är intresserad av fakta.

Vidare påstår Olovsson att det inte finns något stöd för att svartjobben skulle öka om Rot-avdraget sänktes. Detta motbevisas av sunt förnuft, men vi kan även hänvisa till ”Skatter i Sverige - Skattestatistisk årsbok 2014”, som visar hur attityden till svartarbete ändrats sedan Rut- och Rot-avdraget infördes.

Olovsson stirrar sig blind på de 16,9 miljarder kronor som Skatteverket betalade tillbaka till dem som köpt Rot-tjänster 2014. Men för alla de pengar som människor får tillbaka, har de köpt Rot-tjänster för minst lika mycket, för att inte tala om allt material. Uppenbarligen struntar Olovsson i de dynamiska effekter som inte bara innebär att Rot-företagen betalar in mer pengar till statskassan, utan att alla aktörer i leverantörskedjan gör det.

Olovsson tror att regeringen tjänar 5,7 miljarder på sänkningen av avdraget. Då utgår han ifrån att efterfrågan och därmed skatteintäkterna förblir på dagens nivå. I verkligheten är det uppenbart att färre kommer att ha råd att köpa Rot-tjänster om priset höjs, vilket alltså innebär att regeringen sannolikt får in betydligt mindre.

Resultatet blir då mindre skattepengar, färre jobb, mer svartjobb och därmed tuffare konkurrens för seriösa aktörer. Färre och mindre lönsamma företag slår också hårt mot lokalt näringsliv och därmed mot de kommunala skatteintäkterna. En reducering av Rot-avdraget kostar mer än det smakar och Olovssons resonemang präglas av en oroväckande kortsiktighet. Han verkar inte förstå att det drabbar verkliga människor.

Patrik Nilsson,

Samhällspolitisk chef på Företagarna och initiativtagare till  Rotupproret på Facebook

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Rotavdrag

ÄMNEN I ARTIKELN

Rotavdrag

Företagarna