De ensamkommande ska avgöra valet

Replik från flyktingnätverk om asylpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-30

Stig-Björn Ljunggren, du har rätt i att de ensamkommande är en markör för fortsättningen. Och vi tänker se till att det avgör valet, skriver debattörerna.

REPLIK. ”Frågan om de ensamkommande är därför en markör för fortsättningen”, skriver Stig-Björn Ljunggren.

Han är besviken på att S inte lyssnar på de väljare som vill se en kraftigt minskad invandring. Har han missat helomvändningen i svensk asylpolitik i november 2015 som resulterat i att det är ungefär lika många som sökt asyl under 2016 och 2017 som under tidigare år på 2000-talet (runt 25 000/år). Europa, och så även Sverige, har stängt sina gränser.

Så Ljunggren behöver inte vara så jätteorolig.

2015–2016 kom cirka 35 000 ensamkommande unga till Sverige. Vi är många lärare, boendepersonal, familjehem, idrottsföreningar, gode män, socialsekreterare och nya vänner som har stöttat dem in i en vardag i Sverige. Snart har alla fått sina asylbesked. Runt 12 000 av dem får inte stanna i Sverige. Asylutredningarna är inte rättssäkra. Den senaste tidens bombdåd i Afghanistan visar ett ständigt försämrat säkerhetsläge.

Vi är många som inte tänker vara tysta om detta. Som tycker alla dessa unga människor måste få stanna i Sverige.

Vi kommer inte vara tysta i valrörelsen. Så länge inte alla ensamkommande omfattas av regeringens förslag kommer vi att påtala deras svek mot de unga och mot oss som finns runt dem.

Det märks att socialdemokraterna är pressade, de vill få tillbaka sina väljare från Sverigedemokraterna. För detta är de är beredda att offra en stor grupp unga människor.

Det går bra för Sverige, hjulen snurrar för fullt. Vi har råd och möjlighet att ta hand om dem som kom till Sverige under den ”stora flyktingvågen”.

Ska vi prata ekonomi, vilket verkar vara Ljunggrens språk, då kanske vi tjänar på att låta dem stanna. De är en arbetskraftsresurs som kommer att behövas.

Vi kräver att Sverige låter de unga stanna. Vi är överallt under valrörelsen. Ingen politiker kommer undan denna fråga. Så Stig-Björn Ljunggren, du har rätt i att de ensamkommande är en markör för fortsättningen. Och vi tänker se till att det avgör valet.


Från Nätverket Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar:
Ingrid Eckerman, läkare
Jan-Åke Eriksson, bildredaktör
Jenny Grönvall, ekonomichef
Katarina Nyberg, journalist
Kia Edvardsson, socialpedagog
Lisa Rabe, fil.kand
Mats Eliasson, överläkare, professor
Meta Wiborgh, distriksläkare
Pia Sandqvist, socionom
Yvonne Sand, leg psykoterapeut


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.