Debatt

Kära liberaler – släpp fixeringen på kärnkraft

Slutreplik från C om L och klimatpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klimatet räddas inte av politiska förslag som inte kan genomföras, skriver Fredrick Federley, Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner.
Klimatet räddas inte av politiska förslag som inte kan genomföras, skriver Fredrick Federley, Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner.

DEBATT

SLUTREPLIK. Det är jättebra att Liberalerna vill basera sin klimat- och energipolitik på verkligheten. Det är så vi i Centerpartiet alltid arbetat.

Vi har nu mindre än 10 år på oss och tyvärr är just bristen på verklighetsförankring hos Liberalerna ett av hoten mot att vi klarar klimatutmaningen.

Ny kärnkraft kräver enorma statliga subventioner och ger inte effekt förrän tidigast om 15–20 år. Centerpartiet står givetvis inte för den nidbild som Karin Karlsbro försöker smeta på oss. Vi vill inte avveckla kärnkraften för att ersätta den med rysk gas och tysk olja. Den talepunkten kan slängas direkt.

Den kärnkraft som finns i dag kommer vi fortsatt behöva. För att bli av med Europas fossila energiproduktion så väljer vi dock det som är billigast och klarar sig utan statliga subventioner samt ger effekt nu. Det förnybara utklassar kärnkraften alla dagar i veckan.

Mest talande om bristen på verklighetsförankring är Liberalernas ensidiga tilltro till klimatskatter på EU-nivå.

Dels är det en politisk önskedröm. Det räcker med att ett medlemsland säger nej och det blir inte av. Dels riskerar det att urholka de svenska klimatskatterna då vi kommer bli tvungna att anpassa oss till de minst ambitiösa länderna i EU. I praktiken får vi polska miljöskatter i Sverige.

Låt oss i stället göra gemensam sak kring de åtgärder som faktiskt gör skillnad. Här behöver vi högre ambitioner i EU:s klimat- och energimål och det behöver bli ännu dyrare att släpp ut.

Det sistnämnda gör EU bäst genom att skärpa handeln med utsläppsrätter. Det viktigaste verktyget på EU nivå, som nu äntligen börjar fungera.

Låt oss tillsammans se till att antalet utsläppsrätter minskar och att många färre delas ut gratis samtidigt som vi stärker pengar till nya innovationer, så vi kan se mer klimatinvesteringar i industrin.

Klimatet räddas inte av politiska förslag som inte kan genomföras. Så kära Liberaler, släpp plakatpolitiken med kärnkraft och koldioxidskatt och var med och gör verklig skillnad i stället för vi måste agera, här och nu.


Fredrick Federley, Europaparlamentariker och toppkandidat i EU-valet (C)
Abir Al-Sahlani, Tvåa på Centerpartiets lista i EU-valet
Emma Wiesner, Trea på Centerpartiets lista i EU-valet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

DEBATT. Alla har fel om klimatet – utom Centerpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

EU

Centerpartiet

Kärnkraft

Liberalerna

Abir Al-Sahlani