När människovärdet hotas reagerar vi, SD

Replik från SKR till SD om migrationspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige har förbundit sig att värna om rätten att söka asyl och att få sin sak prövad genom att Sverige anslutit sig till internationella konventioner och direktiv. Så länge vårt land står fast vid dessa åtaganden går det inte att bestämma ett högsta tak, skriver Sveriges kristna råd.
Sverige har förbundit sig att värna om rätten att söka asyl och att få sin sak prövad genom att Sverige anslutit sig till internationella konventioner och direktiv. Så länge vårt land står fast vid dessa åtaganden går det inte att bestämma ett högsta tak, skriver Sveriges kristna råd.

DEBATT. Partiledare Jimmie Åkesson och Aron Emilsson (SD) reagerar på Sveriges kristna råds öppna brev till partiledarna i riksdagen angående svensk migrationspolitik. Sverigedemokraterna tycks föredra en retorik där det ofta är svart eller vitt. De ger enkla svar på svåra frågor. Sådan är inte verkligheten.

Åkesson och Emilsson menar att medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd inte ska lägga sig i flyktingpolitiken. De skriver samtidigt att det är ”hedrande och beundransvärt när kyrkan vill bidra i samhällsdebatten”.

När vi ser att människovärdet och mänsklig värdighet hotas är det naturligt för oss att uttala oss. Att vi kyrkoledare tar till orda i dessa frågor beror i stor utsträckning på det tryck och den förväntan som finns i våra församlingar där det finns ett stort engagemang för asylsökande och flyktingar utifrån kristen tro.

Sverige har förbundit sig att värna om rätten att söka asyl och att få sin sak prövad genom att Sverige anslutit sig till internationella konventioner och direktiv. Så länge vårt land står fast vid dessa åtaganden går det inte att bestämma ett högsta tak. Varje enskilt ärende måste prövas för sig.

Migrationen lyfts ofta fram som den faktor som tar resurser från andra samhällsområden. Man kan fråga sig varför politiker och rättsväsende inte ägnar mer tid och kraft åt att exempelvis försöka stävja den flykt från gemensamt ansvar som görs genom undanhållande av skatt och liknande.

Vi förstår att migrationen kostar och kräver resurser, men ger också mycket tillbaka, exempelvis genom arbetskraft.

Sverigedemokraterna föreslår att de medel som Sverige i dag lägger ner för att kunna driva migrations- och integrationspolitik i stället ska användas i närområden till de länder varifrån människor flyr.

Vi ser gärna att det avsätts mer resurser till flyktingarbete i dessa länder, via FN:s flyktingorgan UNHCR eller via någon av SKR:s medlemskyrkor, som redan i dag arbetar i länder som Syrien, Libanon och Jordanien. Det ser vi som ett komplement till en bevarad asylrätt enligt undertecknade konventioner.


För Sveriges kristna råd, presidiet
Anders Arborelius, biskop, Stockholms katolska stift och ordförande, Sveriges kristna råd
Daniel Alm, föreståndare, Pingst – Fria församlingar i samverkan
Benjamin Dioscoros Atas, ärkebiskop, Syrisk-ortodoxa kyrkan
Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan
Karin Wiborn, generalsekreterare, Sveriges kristna råd


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE