Sluta sura, Löfven – vi fixar ju vänsterpolitik

Jonas Sjöstedt: Tänker inte låta januarigänget härja fritt med högerpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi släppte fram Löfven som statsminister för att alternativet var värre. Men det innebär inte att vi låta januarigänget härja fritt och genomföra C och L:s högerpolitik, skriver Jonas Sjöstedt.
Vi släppte fram Löfven som statsminister för att alternativet var värre. Men det innebär inte att vi låta januarigänget härja fritt och genomföra C och L:s högerpolitik, skriver Jonas Sjöstedt.

DEBATT. Vänsterpartiet har stoppat kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen och har pressat fram 7,5 miljarder kronor extra till välfärden. Nu vill vi ändra reglerna för arbetskraftsinvandring för att stoppa det cyniska utnyttjandet av människor som dagens system innebär.

Märkligt nog verkar många i regeringen vara sura över att vi får dem att föra en politik som socialdemokraterna själva säger sig vara för. Låt oss därför göra en sak klar. Vi släppte fram Löfven som statsminister för att alternativet var värre. Men det innebär inte att vi låter januarigänget härja fritt och genomföra Centerpartiets och Liberalernas högerpolitik.

För oss i Vänsterpartiet är det enkelt: Vi är ett oppositionsparti. Det har vi varit tydliga med från början. Vi tänker inte se på när januaripartierna genomför en politik som gynnar de redan rika. Vi tänker inte acceptera hyreshöjningar som gör att folk inte har råd att bo. Eller att godtycke ska råda vid uppsägningar på arbetsmarknaden.

Januariavtalet saknar svar på många framtidsutmaningar, som välfärdskrisen och de höga utsläppen av växthusgaser. Därför är vårt mål att stora delar av avtalet aldrig ska genomföras.

Under vintern har vi samverkat med M och KD för att stoppa nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, lagt ett tak mot att Sveriges avgift till EU kan höjas och fått fram mer pengar till välfärden. Våra initiativ gör nu att många planerade neddragningar på äldreboenden, sjukhus och förskolor kan förhindras.

Men vi är inte nöjda. Vi kommer att fortsätta ta initiativ för att välfärden ska fungera och för att dåliga förslag i Januariavtalet ska stoppas. Vi är redo att göra upp med M och KD igen, så länge det vi får igenom gör det bättre för vanligt folk.

Efter valet 2018 fick Vänsterpartiet en vågmästarroll i riksdagen. Våra mandat krävs för att regeringssidan ska få majoritet. Januaripartierna verkar inte kunna hantera det, utan låtsas att de kan genomföra hela sitt 73-punktsprogram, trots att det inte har stöd i riksdagen.

Det är dags för dem att inse; Vänsterpartiet kommer inte stillasittande låta dem genomföra sin högerpolitik. Vi kommer fortsätta driva igenom vänsterpolitik vid varje möjligt tillfälle framöver. Och de ser ut att bli många.

Vänsterpartiet har en unik roll i svensk politik. När alla andra går till höger är vi det enda partiet i riksdagen som har en politik som ökar jämlikheten i det svenska samhället.

Det är vi som ser till att skola och sjukvård får tillräckligt med resurser och kan öka kvaliteten istället för att skära ned. Vi har den mest handlingskraftiga klimatpolitiken och vi är det enda partiet som agerar för att få bort vinstjakten i välfärden.

Med vår vågmästarroll ser vi till att Sverige, trots riksdagens högermajoritet, får mer politik som är bra för alla, inte bara de redan rika.

Vi insåg att det var ett svårt läge efter valet och att Socialdemokraterna behövde prata med borgerliga partier för att förhindra att Sverigedemokraterna fick inflytande. I det läget hade vi gärna varit med, förhandlat och tagit ansvar. Men i stället stängdes Vänsterpartiet ute och Sverige fick en Socialdemokratisk regering som i flera frågor driver en politik till höger om Moderaterna.

Det är en både märkligt och orealistisk hållning. Våra mandat är helt nödvändiga för regeringens fortlevnad, den måste ta hänsyn till de röda linjer vi sätter upp. Den måste också ta hänsyn till vår vågmästarroll, om de vill slippa gå mot nederlag efter nederlag i riksdagen. Det är dags att januaripartierna inser att de är i minoritet.

Vårt råd till regeringen är därför: Dra tillbaka förslagen om att slå sönder anställningsskyddet och införa marknadshyror, börja förhandla med oss i Vänsterpartiet. Vår dörr är öppen.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs mer

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE