Debatt

Använd inte nazismen som slagträ mot SD

Replik från Dick Erixon om Sverigedemokraternas historia

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att i nutid ljuga, förvränga och urskillningslöst använda nazismens förbrytelser som ett dagspolitiskt slagträ mot demokratiska åsikter som man inte gillar, är inget annat än att demonstrera bristande respekt mot nazismens offer, skriver Dick Erixon, chefredaktör Samtiden.
Att i nutid ljuga, förvränga och urskillningslöst använda nazismens förbrytelser som ett dagspolitiskt slagträ mot demokratiska åsikter som man inte gillar, är inget annat än att demonstrera bristande respekt mot nazismens offer, skriver Dick Erixon, chefredaktör Samtiden.

DEBATT

DEBATT. Ännu en gång drar vänsterdebattörer valser om Sverigedemokraternas rötter. I pamfletten ”Utan ånger” utmålas en Gustaf Ekström som förgrundsgestalt och grundare av partiet.

Hur grundlöst det är framgår av pamflettmakarnas egen debattartikel i Aftonbladet. Där bygger anklagelserna på att denne Ekström valdes till… revisor år 1989.

Alla som har minsta föreningsvana vet att en revisor knappast har ställningen som ”förgrundsgestalt” i föreningen. En revisor granskar styrelsens räkenskaper i efterhand, och har inget inflytande över styrelsens arbete.

Dessutom valdes han till revisor 1989, året efter partiets bildande, vilket indikerar att han inte var någon form av ”medgrundare” till partiet.

En ny anklagelse sägs vara att ”Ekström låter andra sverigedemokrater övernatta i sin lägenhet när de är på besök i Lund”. Varför detta agerande skulle bevisa hans ställning som ”nyckelperson” är höljt i dunkel.

Hur kommer det sig då att det är så otroligt viktigt för vänsteraktivister att försöka utmåla Ekström till något han inte var? Det beror på att Ekström otvivelaktigt var nazist. Och man vill med hjälp av honom stämpla hela partiet.

Men Sverigedemokraterna har aldrig förnekat att det funnits enskilda individer som varit extrema och i åsikter avvikit från de partiprogrammet som medlemmarna röstat fram. Det är här viktigt att påpeka att man bara kan bedöma ett parti utefter vad dess medlemmar i demokratisk ordning beslutat.

Enskilda kan aldrig göras till symboler för partiet som helhet. Alla partier har i sina led drabbats av olika sorters extremister under sin historia. Såväl Moderaterna som Centerpartiet har haft riksdagsledamöter med nazistiskt förflutet. Socialdemokraterna har haft en företrädare som grundande det fascistiska Riksförbundet ”Det nya Sverige".

Att den svenska nazismens historia skrivs är i grunden bra. Men att av politiska skäl vilseleda och bidra till historieförfalskning är det inte.

Att i nutid ljuga, förvränga och urskillningslöst använda nazismens förbrytelser som ett dagspolitiskt slagträ mot demokratiska åsikter som man inte gillar, är inget annat än att demonstrera bristande respekt mot nazismens offer.


Dick Erixon, Chefredaktör Samtiden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sverigedemokraterna

LÄS VIDARE

DEBATT SD försöker ändra sin egen historia

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Nazism

Historia

Politik