Debatt

Absurt ösa miljarder på folk från andra länder

SD: Skydda välfärden mot ansvarslös S-politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För oss handlar det om att prioritera rätt. Det är inte svårare än så. Vi är till skillnad från de vänsterliberala falangerna redo att resolut skära i invandrings- och biståndsrelaterade områden. Våra egna medborgare måste helt enkelt komma först, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).
För oss handlar det om att prioritera rätt. Det är inte svårare än så. Vi är till skillnad från de vänsterliberala falangerna redo att resolut skära i invandrings- och biståndsrelaterade områden. Våra egna medborgare måste helt enkelt komma först, skriver Jimmie Åkesson och Oscar Sjöstedt (SD).

DEBATT

DEBATT. Välfärdslinjen – en linje som vi sverigedemokrater ständigt försvarat i riksdagen. Vi har, inom ramen för denna kontext, under lång tid varnat för konsekvenserna av en överdimensionerad migration.

Tyvärr har våra varningar besannats. Välfärdslinjen har ersatts av nedmonteringslinjen. Kaos och otrygghet sprider sig som en löpeld genom landet. Den tilltagande kriminaliteten har förvandlat hela Sverige till ett utsatt område.

Det får vara slut på dessa makalöst dåliga prioriteringar. Välfärden måste skyddas mot regeringens ansvarslösa politik.

I morgon läggs förslaget om en extra budget på riksdagens bord, vilket är ett steg i rätt riktning. Märk väl, beslutets innebörd, extra tillskott till välfärden på 7,5 miljarder kommer inte att räcka långt – men det möjliggör en tillfällig respit för Sveriges kommuner och regioner.

Vi välkomnar alla initiativ som ger kommuner och regioner mer resurser. Det är av yttersta vikt att blockera Socialdemokraternas försök till att underminera svensk välfärd. Vi kommer därför att tillsammans med övriga oppositionspartier samt Vänsterpartiet se till att förslaget om mer pengar till välfärden klubbas igenom i riksdagen.

För oss är detta ett enkelt beslut. Vår ambition för svensk välfärd har alltid varit långtgående och långsiktig. Att hjälpa de äldre och de utsatta har varit en ständig ledstjärna för oss.

För oss handlar det om att prioritera rätt. Det är inte svårare än så. Vi är till skillnad från de vänsterliberala falangerna redo att resolut skära i invandrings- och biståndsrelaterade områden. Våra egna medborgare måste helt enkelt komma först.

Att ösa miljarder över människor från andra länder är absurt i tider då det svenska systemet inte längre kan upprätthålla en godtagbar nivå av vård och omsorg.

För att exemplifiera regeringens prioritering, som för övrigt även påhejades av deras kollegor i Centerpartiet, behöver man bara nämna ordet ”gymnasielagen”. Ett reformfiasko utan dess like. Lagen är inte bara omoralisk och djupt orättvis, den innebär ännu en ekonomisk börda på ett redan belastat system.

Det är inget annat än en amnesti åt en specifik grupp illegala invandrare som fått avslag på sina uppehållstillstånd. Att lägga skattemedel på sådant är ett slag i ansiktet på de svenskar som behöver hjälp och stöd från samhället allra mest.

Även biståndet utgör ett slukhål som rätteligen borde omfördelas till förmån för svenska skattebetalare. Gång efter annan blir bristerna kopplade till det svenska biståndet avslöjade i media. Pengarna har antingen försvunnit ned i korrupta ledares egna fickor, eller till att finansiera direkt kontraproduktiva och förkastliga projekt.

Besparingar på invandrings- och biståndsrelaterade områden är två exempel på hur vi via en nykter och väl avvägd analys kan få fram ordentligt med resurser till våra egna äldre, sjuka och pensionärer.

Den ekonomiska situationen i kommunsverige påverkar hela landet, men framförallt påverkar den just dig, den enskilda medborgaren. Ett flertal mindre kommuner, som redan nu är oattraktiva på grund av geografiskt läge och skyhöga skatter, gör sig än mer oattraktiva genom att antingen tvingas skära ned mer på en redan nedmejslad välfärd eller ytterligare höja skatten.

Konsekvensen av detta är splittring. Landsbygden avfolkas i allt högre grad. Kommuner i tillväxtregioner får ett större ekonomiskt utrymme, medan andra mindre bemedlade kommuner hamnar på efterkälken. På så vis dras Sverige isär. Klyftorna ökar och sammanhållningen och tilliten vittrar sönder.

I dagens Sverige ser vi betydande behov av satsningar på framför allt tre centrala områden:

  • Kraftfulla satsningar på välfärden. Vi är ständigt lyhörda till SKR:s rekommendationer och har som ambition att tillgodose de medel som myndigheten anser krävas för att rädda kommunerna. Vi aviserade i vår höstbudget kraftiga satsningar på Kommunsverige; generella bidrag på flera miljarder utöver regeringens anslag. Den ekonomiska situationen i kommunsverige är djupt oroande och får vi inte en politik på plats snabbt som synliggör detta faktum riskerar situationen att förvärras ytterligare. Det är våra äldre och sjuka som kommer att få ta smällen.
  • Kraftfulla satsningar på rättsväsendet. Brottslingarna tar över hela kvarter. Gängen styr och ställer på gator de anser vara deras. Denna utveckling måste stoppas med kraft. Hela kedjan från polis till domstolsväsendet måste tillföras de medel de anser sig behöva. Att bombdåden ännu inte skördat en oskyldig människas liv är ett rent mirakel. Samhället måste signalera att denna typ av våldskriminalitet är fullständigt oacceptabel och agera snabbt, resolut och distinkt för att på riktigt säkra alla medborgares säkerhet.
  • Kraftfulla satsningar på våra pensionärer, löntagare och småföretagare. De har alla sin del i att vi har några medel att fördela överhuvudtaget. Det är våra äldres bidrag, våra arbetares strävsamhet och våra företagares kreativitet som byggt landet. Detta tycks dagens socialdemokrater helt glömt bort. De har inte bara tappat bort sin ideologiska kompass. De har kastat den överbord och övergivit den.

Det är statens främsta uppgift att skydda sina medborgare. Det har visat sig vara en övermäktig uppgift för denna regering som inte har förvaltat det ledarskap som de trots allt haft de senaste sex åren.

Sverige behöver en regering som tryggar välfärden på lång sikt. Sverigedemokraterna är och kommer förbli garanten för att den som bidragit till välfärden också kommer att få ta del av den fullt ut. Vi kommer inte vika en tum i försvaret av välfärdslinjen.


Jimmie Åkesson, Partiledare (SD)
Oscar Sjöstedt, Ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

REPLIK SD, det är vi i S som sätter välfärden främst

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Välfärd

Oscar Sjöstedt

Politik

Migration