Debatt

Invandringen ska vara stram – det fattar vi i S

S-politiker: Det gäller även arbetskraftsinvandringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är ett misslyckande för oss socialdemokrater, och andra partier, att så många väljare vänt oss ryggen och valt att stödja Sverigedemokraterna för att de inte tror att vi kan få ordning på migration och integration, skriver Olle Thorell.
Det är ett misslyckande för oss socialdemokrater, och andra partier, att så många väljare vänt oss ryggen och valt att stödja Sverigedemokraterna för att de inte tror att vi kan få ordning på migration och integration, skriver Olle Thorell.

DEBATT

DEBATT. Svensk invandringspolitik behöver reformeras. Vi ska stå upp för asylrätten, men måste ha strama regler så att vi får chans att integrera de som redan finns här. EU måste solidariskt dela på ansvaret att ta emot flyktingar. Arbetskraftsinvandringen måste begränsas och integrationen måste bli bättre och gå snabbare.

”Sossarna vägrar erkänna att invandringen varit för stor och att den måste minska!” Känner ni igen det argumentet? Det gör jag och såhär brukar jag svara: Det är klart att invandringen måste vara reglerad. Vi har lagt om migrationspolitiken sedan 2015 och det kommer nu bara cirka en tiondel så många asylsökande till Sverige.

Vi inser och står fast vid att:

  • Sverige måste fokusera på att integrera de hundratusentals som kommit de senaste åren. Då måste vi ha en stram och begränsad invandring framöver.
  • Sverige kan inte ensamt ta ansvar för ett havererat asylmottagande i EU. Vi kommer inte tillåta att krisläget från hösten 2015 upprepas.
  • Vi måste se till att de som redan finns här så snabbt som möjligt lär sig språket, skaffar egen försörjning och blir en del av samhället. Vi måste både ge goda möjligheter till nyanlända och ställa höga, rimliga krav på att man gör allt man kan för att bli del av samhället.

Sverige har västvärldens mest generösa regler vad gäller arbetskraftsinvandring. Ett system som högern drev igenom. Vem som helst, var som helst i världen, oavsett om man har nån särskild kompetens eller inte kan komma till Sverige och jobba bara man har ett jobb som väntar.  

Regler som alltså högerpartierna drev igenom. Det är ett befängt system som är ohållbart.

Det öppnar upp för oseriösa arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar människor som är desperata efter en bättre framtid i Sverige. De utnyttjas på byggen, i restaurangkök och nagelsalonger under horribla. förhållanden. Det är trafficking, gränsande till slavarbete i värsta fall. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera.

De här reglerna öppnar också upp för högerextremisterna som hetsar mot invandrare. De får vatten på sin kvarn när de säger att utlänningar kommer hit och tar våra jobb.

Det borde vara givet att jobb som kan tas av arbetslösa i Sverige ska gå till arbetslösa som finns i Sverige. Om det är kvalificerade jobb där kompetensen saknas i Sverige så är det självklart att det ska vara möjligt att komma hit och jobba.

Det här är politik som jag är övertygad att en stor majoritet av befolkningen står bakom.

Det är ett misslyckande för oss socialdemokrater, och andra partier, att så många väljare vänt oss ryggen och valt att stödja Sverigedemokraterna för att de inte tror att vi kan få ordning på migration och integration.

Dessa väljare är förstås varken mindre vetande, rasister eller fascister. De är besvikna och missnöjda.

Sverigedemokraterna som parti däremot, det är ett främlingsfientligt och högerextremt parti, företrätt av representanter som i en strid ström visar sig vara rasister. Det är ett parti som gör skillnad på folk efter ursprung och ifrågasätter fundamenten i vårt öppna samhälle och demokrati. Ett parti grundat av nynazister och vit-maktrörelsen som alls inte gjort upp med sitt smutsiga förflutna.

Det är ett parti som vi socialdemokrater aldrig någonsin kommer att samarbeta med, göra oss beroende av eller ge makt till.

Socialdemokraternas främsta fokus är att garantera välfärden för alla i vårt land, göra allt för att klara av integrationen och föra en kompromisslös kamp mot den organiserade brottsligheten. Bara tillsammans kan vi bygga ett starkare samhälle.


Olle Thorell, riksdagsledamot för Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT Den stora invandringen försvårar integrationen

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Migrationspolitik

Olle Thorell

Integration

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Invandringspolitik