Lyssna på forskarna och gör det som krävs

Miljöpartiet i replik till Ursula von der Leyen om EU:s klimatpolitik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
När vi räknar på dina klimatmål blir vi djupt oroliga. Det leder oss mot tre graders uppvärmning, inte väl under två grader som Parisavtalet säger. Om du så gärna vill stilla européernas oro, varför inte göra det som krävs, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren (MP) till Ursula von det Leyen.

REPLIK. Kära Ursula,

Vi läste att du hade ett svar på Gretas och de unga klimatstrejkarnas protester. Du skulle presentera din gröna giv som skulle stilla deras oro. De är stora ord Ursula. Ord som förpliktigar.

Du menar säkert väl. Även konservativa politiker som du själv, har börjat vakna upp inför det faktum att “business as usual inte är business for the future”. Men, ni har vaknat upp väl sent. Så låt oss vara ärliga: ni slumrar ännu.

Du skriver om Greta Thunberg men de som lyssnat vet vad hon har att säga: “Lyssna på forskarna. Lyssna på vetenskapen”. Men inte ens detta enkla har du gjort. Vilket är vår första och största fråga. Varför gör du inte det? Varför lägger du fram förslag som vi, de facto vet, inte gör det som krävs?

Vi ber inte om ursäkt för att vi upprepar denna enkla sanning. De klimatmål vi hittar i din gröna giv är inte i linje med vad vetenskapen säger. De är inte i linje med Parisavtalets satta mål. Om du inte tror på våra ord kan du räkna efter själv (vi rekommenderar att använda uträkningarna från FN:s klimatpanel IPCC).

Många tror att vi löser klimatkrisen med att sätta grön färg på sina partiloggor och använda stora ord (själv använde du begreppet månlandning - vackert!). Var inte en av dem Ursula.

Vetenskapligt baserat och långsiktigt klimatarbete handlar om allt det där som inte ger rubriker men som vår planetens öde bokstavligen hänger på: matematik, vetenskapliga modeller och koldioxidbokföring.

När vi räknar på dina klimatmål blir vi djupt oroliga. Det leder oss mot tre graders uppvärmning, inte väl under två grader som Parisavtalet säger. Om du så gärna vill stilla européernas oro, varför inte göra det som krävs?

Du skriver mycket om Europas företag och om tillväxt. Onekligen betydelsefullt men människorna då? Jo du nämner dem också. Du skriver att varje europé kan vara en del av denna förändring.

Det låter fint att alla européer kan vara med i din gröna giv, men också bekvämt. Du har Europas viktigaste jobb. Ansvaret är ditt. Vi vet att människor vill leva hållbart men det är svårt i ett samhälle som är byggt för det ohållbara.

Vi förväntar oss att du tar det fulla ansvaret, som varje ledare bör göra. En bra start är att lyssna på vetenskapen och göra det som krävs. Medborgarna kommer inte följa vad du säger utan vad du gör.

Allt ovan är inget nytt för dig Ursula, vi gröna har upprepat kraven vid varje möte eftersom vi har lovat våra väljare att göra allt vi kan. Vårt budskap är därför samma även denna gång, Lyssna på vetenskapen och du kommer få vår hjälp för att lyckas göra lite mer och orka lite till. 

Till sist; lycka till Ursula. 


Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker (MP)
Pär Holmgren, Europaparlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad: