Utestäng inte oss hörselskadade, SR

Debattörerna: Vi kräver att Sveriges Radio transkriberar alla sommarprogram

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Som TV-licensbetalare kräver vi att ni i enlighet med ert uppdrag tillhandahåller radioprogram som är tillgängliga för hela Sveriges befolkning. Vi uppmanar därför Sveriges Radio att omgående se till att alla avsnitt av sommar i P1 transkriberas och teckenspråkstolkas, skriver Unga Hörselskadade.
Som TV-licensbetalare kräver vi att ni i enlighet med ert uppdrag tillhandahåller radioprogram som är tillgängliga för hela Sveriges befolkning. Vi uppmanar därför Sveriges Radio att omgående se till att alla avsnitt av sommar i P1 transkriberas och teckenspråkstolkas, skriver Unga Hörselskadade.

DEBATT. Den absoluta höjdpunkten i svensk radio sedan många år är utan tvekan sommar i P1. Vi var många som blev berörda när Emma Frans berättade om sin dramatiska förlossning och Carina Bergfeldt som öppet talade om den svåra relationen med sin pappa.

Att få ta del av sommarvärdarnas berättelser är någonting utöver den vanliga radioupplevelsen, dessvärre förutsätter Sveriges Radio att alla som vill ta del av programmet kan höra.

Sveriges Radios ovilja har mötts med frustration från Sveriges hörselskadade och döva. I en grupp på Facebook jobbar nu ideella krafter med att teckenspråkstolka och transkribera materialet till text. Sommarpratare som Emma Frans och Stina Wolter har gett sitt samtycke till gruppen.

Enligt Hörselskadades Riksförbund är ungefär 1,5 miljoner av Sveriges befolkning hörselskadade eller döva, likväl väljer Sveriges Radio att inte tillgängliggöra programmen för alla.

Ett enkelt sätt att ge hörselskadade och döva tillgång till Sommar i P1 är att avsnitten transkriberas till textform. Sedan årsskiftet betalar alla som jobbar i Sverige och är över 18 år en public service-avgift, som finansierar statlig radio och tv.

Gemensamt betalar vi för att få tillgång till fri och obunden samhällsinformation och samhällsunderhållning, det enda rimliga ur ett rättviseperspektiv vore att Sveriges Radio ger alla finansiärer tillgång till materialet.

Representanter för Sveriges Radio har bemött kritiken och anfört att de inte kan publicera avsnitten i textformat eftersom spridning av transkriberat innehåll är ett brott mot upphovsrättslagen.

Enligt vår uppfattning kan denna problematik lösas genom att omgående ingå avtal med sommarvärdarna samt skivbolagen som ger rätten att publicera transkriberingen av avsnitten, inklusive musiken. Vi är övertygade om att detta är juridiskt gångbart, det är enbart en fråga om vilja.

I en grupp på Facebook för hörselskadade och döva har ideella krafter nu påbörjat transkribering och teckenspråkstolkning av sommar i P1. Representanter för gruppen har mejlat de sommarpratarna som blivit översatta och exempelvis Emma Frans och Stina Wolter har svarat att de godkänner att deras avsnitt blir transkriberade samt teckenspråkstolkade.

Samtidigt som det är fint att se vilken kraft som finns när folk går samman så är det besvärande att det ska behövas.

Ett av Sveriges Radios uppdrag lyder “tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning”. Eftersom detta är ett av era åtaganden finns det anledning att också förvänta sig att ni lever upp till vad ni säger.

Som tv-licensbetalare kräver vi att ni i enlighet med ert uppdrag tillhandahåller radioprogram som är tillgängliga för hela Sveriges befolkning. Vi uppmanar därför Sveriges Radio att omgående se till att alla avsnitt av sommar i P1 transkriberas och teckenspråkstolkas.

Kristofer Peterson, vice ordförande Unga Hörselskadade
Jonathan Sohlmér, styrelseledamot Unga Hörselskadade
Ahmed Cherif, medlem Unga Hörselskadade


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE