Vi är de riktiga Sverigevännerna

Socialdemokraterna: I dag hyllar vi ett land vi är stolta över

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det gör oss rent ut sagt förbannad att se SD svartmåla det Sverige som de utger sig för att värna, skriver Lena Rådström Baastad och Annelie Karlsson.
Det gör oss rent ut sagt förbannad att se SD svartmåla det Sverige som de utger sig för att värna, skriver Lena Rådström Baastad och Annelie Karlsson.

DEBATT. I dag den 6:e juni hyllar vi Sverige. Vi socialdemokrater firar hur mycket vi har åstadkommit som land. Att vi har gått i bräschen för jämställdhet, arbetstagares rättigheter och barns rätt. Detta samtidigt som de mest grundläggande rättigheterna som vi tillsammans har byggt upp ifrågasätts av de som säger sig vilja värna om Sverige och våra svenska värderingar.

Vi har mycket att vara stolta över. Vårt land toppar rankningar inom allt ifrån jämställdhet och sysselsättningsgrad. Vi har varit i fred i över hundra år och tar ett stort ansvar för vår omvärld.

Vårt lilla land långt bort i norr har fött upp såväl Volvo och Spotify som Björn Borg och Greta Thunberg. Inför allt detta, och mer därtill, känner vi stor stolthet.

Sverigedemokraterna kallar sig också stolt för Sverigevänner och säger sig vilja värna om vårt land. Men deras retorik och politiken de för visar på raka motsatsen. De målar upp en bild av ett samhälle där allt förfaller och blir sämre.

Det gör oss rent ut sagt förbannade att se dem svartmåla det Sverige som de utger sig för att värna. Deras baktalande får konsekvenser på så många plan.

Främlingsfientligheten växer när grupper pekas ut som syndabockar. Otryggheten får grogrund. Sveriges anseende i världen naggas i kanten. I förlängningen kan deras osanningar skada Sveriges exportmöjligheter, turism och etablering av internationella företag. Låt oss vara tydliga. Sverige var inte bättre förr. I alla fall inte för oss kvinnor.

Sverigedemokraterna har föreslagit att återinföra vårdnadsbidraget, något som höll inte minst utlandsfödda kvinnor borta från arbetsmarknaden. De vill begränsa aborträtten och införa rätt till vårdvägran så att barnmorskor kan vägra att utföra aborter. Pappamånaderna ska avskaffas och den sambeskattning som Sverige lämnade på 70-talet ska återinföras.

Det går inte att beskriva denna politik på något annat sätt än bakåtsträvande och kvinnofientlig. Om de hade fått bestämma, hade vi troligtvis stått kedjade kvar vid spisen.

Men som tur är har vi tillsammans byggt ett land som gått i bräschen för jämställdhet och jämlikhet vilket skapar både trygghet och framtidstro. Det handlar om allt från våra barns rättigheter, att de ska känna sig trygga i skolan och på väg hem från den, att våra äldre får rätt vård den dag de behöver det och att arbetstagares rättigheter går före marknadskrafterna. Men för detta krävs en politik som på riktigt möjliggör detta.

Föräldraförsäkringen ska vara jämställd så att alla barn får rätt till en nära relation med båda sina föräldrar. Aborträtten är en grundläggande rättighet som ger oss kvinnor makt över vår egen kropp. Den rättigheten är för oss socialdemokrater inte förhandlingsbar och vi kommer alltid att försvara den. Ett jämställt arbetsliv är också grundläggande för ett jämlikt samhälle.

Det handlar om att utjämna löneskillnaderna men också att ha heltid som norm. Alla kvinnor som vill gå upp i arbetstid ska ha möjlighet att göra det.

Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra. Där samhället tar ansvar och ingen människa ska lämnas ensam. I dag och alla andra dagar står vi upp för de svenska värderingar som har tagit oss hit: jämställdhet, jämlikhet, ansvar, sammanhållning och framtidstro.

Att stå upp för och omsätta dessa värderingar i praktiken är för oss att vara Sverigevänner på riktigt.


Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)
Annelie Karlsson, gruppledare i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE