Debatt

MP blundar för sin nedskärningspolitik

Slutreplik från Olle Burell om kulturskolan i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nedskärningarna på kulturområdet sker inte för att Stockholm är en fattig stad, utan för att Miljöpartiet röstade igenom en skattesänkning om 16 öre tillsammans med M, KD, L och C, skriver Olle Burell (S).
Nedskärningarna på kulturområdet sker inte för att Stockholm är en fattig stad, utan för att Miljöpartiet röstade igenom en skattesänkning om 16 öre tillsammans med M, KD, L och C, skriver Olle Burell (S).

DEBATT

SLUTREPLIK. Anna Sibinska menar att jag bör kritisera de politiker som är ansvariga för nedmonteringen av kulturskolan i Stockholm. Tro mig, det har jag gjort! Men eftersom Anna Sibinskas miljöpartivänner gått i totalt baklås och inte lyfter ett finger för att skjuta till de pengar som behövs för att värna kulturskolans viktiga verksamhet, vände jag mig till kulturministern Amanda Lind.

Själva poängen är alltså att jag sett hennes genuina engagemang för barns och ungas kultur och hoppas att hon vill hjälpa till att stoppa de nedskärningar som nu sker i Stockholm.

Nedskärningarna på kulturområdet sker nämligen inte för att Stockholm är en fattig stad, utan för att Miljöpartiet - som hade en stark förhandlingsposition efter valet - röstade igenom en skattesänkning om 16 öre tillsammans med M, KD, L och C.

Miljöpartiet har alltså aktivt medverkat till att Stockholms kulturförvaltning får närmare 50 miljoner kronor mindre 2019 än vad den fick med den rödgrönrosa budgeten i fjol. Dessutom slaktas stadsdelsnämndernas kulturinsatser för barn och unga plus bland annat att förskolan går miste om 135 välbehövliga miljoner.

Min stilla vädjan var alltså att vår kloka kulturminister skulle ringa ett telefonsamtal och försöka få MP i Stockholm att prioritera kulturen framför tossiga skattesänkningar. Men efter att ha tagit del av de lokala reaktionerna på min debattartikel inser jag, att jag också borde ha bett Amanda Lind att försöka förklara för era partivänner i huvudstaden vad politiskt ansvarstagande handlar om.

Snart har halva kommunfullmäktigegruppen hunnit gråta krokodiltårar över att någon har fräckheten att ifrågasätta deras vilja - eller åtminstone förmåga - att värna kulturen i Stockholm.

Sibinska hävdar att med miljöpartiet får man den ”mest ambitiösa politiken någonsin för kulturskolan”. Ingen vore gladare än jag om det stämde.

Men i Stockholm, där vart tionde svenskt barn bor, har hundratals människor redan protesterat på Sergels torg mot de kraftiga nedskärningar som görs. Den typen av demonstrationer är mycket ovanliga när det gäller kommunal politik i huvudstaden. Men kulturskolan är viktig och berör folks vardag, och det är just därför som människor protesterar. Och tyvärr gäller nedskärningspolitiken även bibliotek och museer.

Sibinska undervisar mig om olika förvaltningsnivåer. Som kommunpolitiker vet jag att det är i kommunerna som kulturskolans verksamhet utförs. Det är där som barnen lär sig och blir inspirerade. Inte i riksdagen eller i regeringskansliet.

Men vitsen med politiska partier är ju att agerandet på kommunal, regional och nationell nivå hänger samman så att medborgarna ser en röd tråd. Och när en miljöpartistisk kulturminister gör ett välkommet ”statement” om att värna kulturskolan samtidigt som hennes partivänner i stadshuset skär ner på densamma reagerar jag.

Återigen: jag har stor respekt för Amanda Lind och S/MP-regeringens kulturpolitik. Det var just därför jag kände ett hopp om välbehövlig assistans. Och Anna, även din hjälp behövs för att Miljöpartiet i Stockholm ska ändra kurs.

Hittills har maktpositionerna i stadshuset varit viktigare än barns och ungdomars tillgång till kulturskola och bibliotek. Med den tydliga vågmästarställning som MP har, skulle inget av detta behöva ske.

Så även om jag är lite besviken på att du hittills inte har berört kärnan i min kritik mot det som faktiskt sker i Stockholm, fortsätter jag att hoppas.


Olle Burell, oppositionsborgarråd, Stockholm (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Olle Burell

LÄS VIDARE

DEBATT Ditt eget parti sänker Kulturskolan, Lind

ÄMNEN I ARTIKELN

Olle Burell

Socialdemokraterna

Kulturpolitik

Politik

Skola & utbildning

Miljöpartiet