Debatt

Manhammar, du går islamisternas ärende

Replik från Ulla Gustavsson om islamofobi

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi måste kunna kritisera en religion som islam för en problematisk kvinnosyn, för hedersförtryck, för homofobi och för att införa sharialagar som en del av islams företrädare förespråkar, skriver Ulla Gustavsson.
Vi måste kunna kritisera en religion som islam för en problematisk kvinnosyn, för hedersförtryck, för homofobi och för att införa sharialagar som en del av islams företrädare förespråkar, skriver Ulla Gustavsson.

DEBATT

REPLIK. Det är ordet islamofobi som bör förpassas till historiens skräphög. Det är ett påhittat skällsord för att förhindra att religionen islam kritiseras. 

Att det finns god anledning att kritisera högerpopulister ger inte Manhammar rätten att på lögnaktiva grunder förtala mig. 

Jag ställer mig naturligtvis inte bakom att individer hotas, förtalas eller på något sätt får utstå negativ särbehandling på grund av sin tro. Däremot hävdar jag att religionsfriheten är en frihet enbart för individen, det vill säga rätten att tro på valfri gud eller att inte tro. 

Vi vet att många också drabbas av moralpoliser för att de kanske väljer att inte tro eller underordna sig religiösa eller kulturella normer. Och vi vet att hedersförtryck finns inom olika religioner. 

I vårt sekulära och demokratiska samhälle med grundlagsskyddad åsikts- och yttrandefrihet ska religioner självfallet kunna kritiseras på samma sätt som vi kritiserar politiska åsikter vi ogillar eller fotbollsklubbar vi ogillar. 

Vi måste kunna kritisera en religion som islam för en problematisk kvinnosyn, för hedersförtryck, för homofobi och för alla idéer om att införa sharialagar som en del av islams företrädare förespråkar. 

Vi ska kritisera de regimer som i islams namn fängslar, misshandlar och mördar kvinnor för att de vägrar bära hijab eller annan täckande klädsel. 

Som tidigare ledare inom svensk idrott har jag haft anledning att agera mot hedersförtrycket inom idrottsrörelsen. Flickor som lever i hederskulturen får inte samma möjlighet som pojkar att delta i idrott. Dessa flickor diskrimineras på grund av sitt kön och får sämre förutsättningar än sina bröder.

Jag har alltid ställt mig bakom svensk idrotts vision om en inkluderande idrott som välkomnar alla, även flickor i hijab, all annan ordning vore att straffa det barn som är utsatt för förtrycket vilket är helt orimligt.

Däremot behöver vi också våga se att hijaben är ett viktigt verktyg för att sexualisera flickorna och markera skillnad mellan könen, vilket är helt motstridigt både idrottens värdegrund och svenska lagar. 

När Manhammar i sin text påstår att jag normaliserar rasism så blir det förtal. Att kritisera en religion, eller att kritisera ateism, kan aldrig vara rasism.

Min åsikt att svensk demokratisk folkrörelse med en värdegrund där jämställdheten är primär inte ska göra reklam för verktyg för hedersförtryck är demokratisk, inte rasistisk. 

Allt som strider mot svensk lag och internationella överenskommelser om jämställdhet och alla människors lika värde måste få kritiseras oavsett i vilken form det visar sig.

Att gå islamisternas ärenden och normalisera hedersrelaterat våld och förtryck är farligt. Att inte få kritisera det fenomenet urholkar vår demokrati.


Ulla Gustavsson, tidigare ordförande Svenska simförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ulla Gustavsson

LÄS VIDARE

Förpassa islamofobin till historiens skräphög

ÄMNEN I ARTIKELN

Ulla Gustavsson

Hedersförtryck

Svenska simförbundet

Islamofobi

Islam

Religion

Rasism