Säg nej i morgon till ett socialistiskt Europa

Moderaterna: Vi står upp mot Socialdemokraternas vilja att beskatta, reglera och förbjuda

Publisert:
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraternas agerande visar att EU-valet på söndag är viktigt och att den politiska striden ser likadan ut i Europaparlamentet som i Sveriges riksdag, skriver Ulf Kristersson och Tomas Tobé.

ANDERS DEROS, FREDRIK WENNERLUND, TT

DEBATT. Europa har byggts starkt av demokrati, rättsstat och marknadsekonomi – inte av socialism. Därför är det oroande att Socialdemokraterna nu har gjort en rad ställningstaganden inför EU-valet som riskerar att föra Europasamarbetet i fel riktning.

Socialdemokraterna vill inskränka yttrandefriheten på nätet, låta Bryssel besluta om vår välfärd och har i Europaparlamentet röstat för att ge EU beskattningsrätt. Moderaterna säger nej till allt detta. Vi kommer fortsätta stå upp för ett fritt Europa och ta kampen mot Socialdemokraternas vilja att beskatta, reglera och förbjuda. På söndag kan även du säga nej till ett socialistiskt Europa.

Sedan 1961 har Moderaterna sagt ja till Europasamarbetet. När Socialdemokraterna hade svårt att välja, tog vi ställning för att Sverige hör hemma i Europa. Vi vill ta vara på kraften i Europasamarbetets grundläggande värderingar, som visar att det är frihet, företagsamhet och framtidstro som skapar välstånd.

Marknadsekonomin inom EU har lyft en rad länder ur fattigdom och vårt gemensamma samarbete har bidragit till fred, säkerhet och demokrati på vår kontinent. Det är en oerhörd framgång som vi inte får ta för given.

Därför är det genuint oroande att Socialdemokraterna har tagit steg mot vänsterkanten inför det stundande Europavalet. De menar att arbetet med den inre marknaden är fullbordat och att det är dags att driva samarbetet åt ett annat håll. Det vore direkt skadligt för svenska intressen.

Tre förslag är särskilt oroande. Socialdemokraterna vill begränsa yttrandefriheten på nätet, ge ökad makt till EU över svensk välfärdspolitik och har i Bryssel röstat för att EU ska kunna ta ut skatter direkt av svenska folket. Tre förslag som begränsar friheten för människor och den fria företagsamheten, och som dessutom hotar den svenska modellen.

Moderaterna kommer att bjuda motstånd mot den här vänstervridna politiken. Vi är ett genuint borgerligt parti som alltid har stått upp mot Socialdemokraternas vilja att beskatta, reglera och förbjuda. Det gäller här hemma i Sverige och det gäller i Europa.

Därför är vi så kritiska till Socialdemokraternas problematiska förslag. EU ska inte användas för att begränsa människors egenmakt. Samarbetet ska inte drivas i socialistiskt riktning. EU är och ska vara ett samarbete för ökad frihet och trygghet.

Socialdemokraternas agerande visar att EU-valet på söndag är viktigt och att den politiska striden ser likadan ut i Europaparlamentet som i Sveriges riksdag.

Vänsterorienterade krafter strävar alltid efter att bestämma mer över enskilda människors liv, medan genuint borgerliga partier står upp för individens självbestämmande gentemot det offentliga. Därför är det viktigt att alla borgerliga väljare går till vallokalerna på söndag.

Moderaterna behöver din röst för att vi ska kunna försvara Europasamarbetets historiska framgångar och utveckla det i rätt riktning.

Moderaternas syn på EU liknar vår syn på statens uppgifter. EU ska långt ifrån göra eller fatta beslut om allt. Men det EU faktiskt ska göra, det ska göras bra. Framför allt ska EU lösa problem som inget enskilt land kan hantera ensamt.

Det handlar om att göra Sverige och Europa tryggare genom att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten och terrorismen. Satsa på mer av förnybar energi och kärnkraft för att rädda klimatet. Se till att vi får kontroll över Europas yttre gränser och en fungerande invandringspolitik. Och lägga grunden för mer företagsamhet och framtidstro i Europa.

Så gör vi Europa friare, tryggare och bättre.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Tomas Tobé, toppkandidat till Europaparlamentet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT Stefan Löfven: Låt inte SD lura dig igen

LÄS OCKSÅ

DEBATT Ta ansvar, EU – utvisa migranter från Sverige

LÄS OCKSÅ

DEBATT Vilket Europa ska våra döttrar växa upp i?

Publisert: