Även Majblomman drabbas av corona

Debattören: Vi samlar in digitalt – barns behov tar inte paus

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Coronapandemin tvingar oss att bryta en 113-årig tradition, och skjuta upp barnens försäljningen av majblommor till hösten. Självklart försöker vi snabbt ställa om och genomför nu en digital insamling, skriver Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblommans riksförbund.
Coronapandemin tvingar oss att bryta en 113-årig tradition, och skjuta upp barnens försäljningen av majblommor till hösten. Självklart försöker vi snabbt ställa om och genomför nu en digital insamling, skriver Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblommans riksförbund.

DEBATT. Förra året delade Majblomman ut över 26 miljoner kronor till barn i familjer med utsatt ekonomi. Det kunde vi göra tack vare den traditionella majblommeförsäljningen.

Pengarna gick till vardagliga saker som kläder, skor, terminsavgifter och lovaktiviteter. För långt ifrån alla familjer i Sverige har råd. Pengarna räcker inte till sånt som barn behöver för att känna delaktighet och tro på sig själva.

186 000 barn i Sverige lever i fattigdom enligt Rädda Barnens senaste mätning, som gjordes i en högkonjunktur. Majblomman möter dessa barn och tonåringar varje dag, och har tills nyligen kunnat agera och ge ekonomiskt stöd. Men i ett slag har den möjligheten i princip raderats ut.

Coronapandemin tvingar oss att bryta en 113-årig tradition, och skjuta upp barnens försäljningen av majblommor till hösten. Självklart försöker vi snabbt ställa om och genomför nu en digital insamling. Vi vill tro och hoppas innerligt att så många som möjligt vill delta och bidra.

Men krasst sett finns inga garantier för att Majblomman ska kunna ge det stöd vi brukar inför sommarlovet och resten av året. Det är extremt oroande.

Den exceptionella situationen påverkar oss alla, men slår hårdast mot barn i socioekonomiskt utsatta grupper. Vi ser det tydligt i de ansökningar om ekonomiskt stöd som kommer in till Majblomman.

Av de föräldrar som vänder sig till oss finns en tydlig överrepresentation av ensamförsörjande mammor. Om de har ett jobb så är det vanligen en osäker anställning i ett låglöneyrke.

Och just denna kategori barnfamiljer har redan tvingats ta den första smällen i den unika kris vi upplever. Den som är timanställd kan sällan jobba hemma eller vara sjuk ”för säkerhets skull”.

Ur barnperspektiv innebär krisen att alla de familjer som levt precis över fattigdomsstrecket på kort tid tappat sin bräckliga trygghet. I förra veckan kom nya siffror som visar att fler barn riskerar att bli hemlösa på grund av pandemin och dess konsekvenser.

Vår hundraåriga erfarenhet av att möta barns behov säger oss att Majblomman kan vänta en rekordstor våg av ansökningar om ekonomiskt stöd till barn. Gruppen ekonomiskt utsatta barnfamiljer växer kraftigt i detta nu.

Det är en katastrof för det enskilda barnet som nu löper ännu större risk att känna hopplöshet och oro över att inte ha råd med nya gympaskor eller fika med kompisarna.

Men det handlar inte bara om pengar. Barnen som Majblomman möter saknar resurser på flera plan, och det är helheten som tär. Att bo trångt, att ha ansvar för hemmet, att inte kunna få hjälp med läxor och att inte ha råd med sitt fritidsintresse är exempel.

Det är välkommet att regeringens vårbudget innehåller satsningar på likvärdighet i skolan, förskolan och på fritids. Det är arenor som är livsavgörande för barn som inte har med sig viktiga resurser hemifrån. Men det är långt ifrån tillräckligt.

Majblomman vill se ett konkret åtgärdsprogram med riktade resurser där barnperspektivet prioriteras och appliceras på den skenande samhällskrisen. På lång sikt är det den enda hållbara vägen.

Under tiden gör vi allt som står i vår makt för att kraftsamla och mobilisera. Vi börjar med en insamling utan fysiska majblommor. För barns behov tar inte paus. Majblommans arbete för att ge alla barn i Sverige det de har rätt till är nu viktigare än någonsin.


Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblommans riksförbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE