Klimatet får vänta om ni får bestämma, S

Replik från Grön ungdom om klimatpolitik

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna ska ta fram rättvis klimatpolitik, och den ska vara klar 2022. Men klimatet väntar inte, skriver David Ling.
Socialdemokraterna ska ta fram rättvis klimatpolitik, och den ska vara klar 2022. Men klimatet väntar inte, skriver David Ling.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna ska ta fram rättvis klimatpolitik, och den ska vara klar 2022. Men klimatet väntar inte.

Om S på riktigt vill föra en rättvis klimatpolitik, hjälp oss stoppa Preemraff och utbyggnaden av Arlanda.

Socialdemokraterna ska ta fram klimatpolitik mullrar partisekreterare Rådström Baastad i Aftonbladet. Det sägs att S är det parti som har bäst ”förutsättningar och drivkrafter” att skapa ett hållbart samhälle. Och så tidigt som valrörelsen 2022 ska man ha klimatpolitik. Imponerande …

S har de senaste åren kämpat för enorma statliga investeringar i fossil infrastruktur. Det handlar om motorvägar – med Förbifart Stockholm som flaggskepp. Det handlar om flygplatser: försvarsminister Hultqvist invigde flygplatsen i Sälen med orden ”utsläppsfrågan kommer att lösa sig”. Infrastrukturminister Eneroth kämpar med näbbar och klor för att fördubbla flygtrafiken på Arlanda, på beställning från Wallenbergsfären. Näringsminister Baylan låter Swedavia använda de gröna obligationerna för att investera i ökat flygande.

Att sluta med det S brukar göra skulle räcka långt. Mest aktuellt är Arlanda: om S vill driva en rättvis klimatpolitik – som också är folkligt förankrad – så är det en god idé att inte lägga miljarder på ett större Arlanda. Svenska folket vill se investeringar i järnväg. Inte flygplatser.

Det är en sak att låta bli att investera skattepengar mer utsläpp. Vi måste också stoppa de enorma utsläppen i företagen.

Ett bra exempel där S kan göra mer är prövningen av Preems mångmiljardinvestering i sitt oljeraffinaderi, som i ett slag gör Preem till Sveriges i största utsläppare – större än tungviktare som SSAB och Cementa. Miljöpartiet har tvingat upp frågan på regeringens bord. Efter att domstolen lämnat ett utlåtande blir det upp till Stefan Löfvens regering att sätta ner foten.

Jag vet vad MP-ministrarna kommer säga när frågan blir aktuell. Men vad kommer Hultqvist, Eneroth och Baylan göra?

Ska man stå för en rättvis klimatpolitik så måste man våga stå upp mot de rika gubbarna som tjänar pengar på utsläpp. Oavsett om de heter Wallenberg och vill ha en större flygplats eller om de heter Mohammed Al Amoudi och vill ha ett större oljeraffinaderi.

Vi är många som ser fram emot ett socialdemokratiskt arbetareparti som inte står i vägen för en rättvis klimatpolitik. Och vi ser gärna handling innan 2022.


David Ling, språkrör Grön ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE