König Jerlmyr, du mörkar och hycklar

Replik från Socialdemokraterna till Moderaterna om sprängningarna i Stockholm

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det finns en annan sak som König Jerlmyr vägrar yppa ett ord om. Hennes del i framväxten av de gäng som förstör Stockholm, skriver de fyra S-politikerna Karin Wanngård, Anders Österberg, Galina Monsalves och Elvir Kazinic.
Det finns en annan sak som König Jerlmyr vägrar yppa ett ord om. Hennes del i framväxten av de gäng som förstör Stockholm, skriver de fyra S-politikerna Karin Wanngård, Anders Österberg, Galina Monsalves och Elvir Kazinic.

DEBATT. Härom dagen vaknade tusentals järvabor av de två explosioner under natten. På kvällen samtalade vi med boende i Husby och Kista, många av dem våra grannar.

Anna König Jerlmyr (M) skriver att hon vill ta Rimfrost till Stockholm. Det är bra och det står vi bakom. Alla insatser som polisen bedömer kan stoppa våldet måste övervägas. Men för oss som verkat i Stockholm under lång tid som representanter för stockholmarna finns det något som ekar tomt i König Jerlmyrs text.

Förutom att hon enbart verkar vistas i vårt område när våldsdåd sker och tv-kamerorna är där, vet vi hur hennes retoriska krafttag i debattartiklar tappar luften fullständigt om man ställer dem i ljuset av hennes tidigare handlingar. Låt oss ta ett par exempel.
Hon skriver själv att bristen på poliser skadar möjligheten att stoppa våldet. Det är sant.

Innan König Jerlmyr blev högsta ansvarig politiker i Stockholm, satt hon i riksdagen. Anna König Jerlmyr gick efter tiden som socialborgarråd i Stockholm vidare till riksdagen.

Där röstade hon igenom en kraftig minskning av antalet platser på polisutbildningen. I dag ser vi resultatet. En stor brist på poliser. Hon nämner inte med ett ord att hon själv skapat det problem som i dag står i vägen för att lösa våldet. Hyckleri är ett ord som dyker upp.

Det sticker ut att i dessa svåra tider mörka ansvaret König Jerlmyr har. Det inger inte förtroende. Alla kan göra misstag, men att inte erkänna sin del i helheten är inte politiskt ledarskap.
Det finns en annan sak som König Jerlmyr vägrar yppa ett ord om. Hennes del i framväxten av de gäng som förstör vår stad. Hon hade 2012 tjänsten som socialborgarråd i Stockholm. Det året larmade socialtjänsten, som hon var chef för, att ett antal barn och unga var på väg in i kriminalitet.

Pengarna var slut. Insatser kunde inte göras för att bryta barnens väg mot ett liv kantat av droger och våld. Barnen har nu växt upp.

Flera personer med kännedom om områdets utveckling vittnar om att barnen nu är en del av det gängkrig som plågar vår stad. Detta nämns inte när König Jerlmyr nu ska skriva en egen, alternativ historia om våldets orsaker.

I dag är König Jerlmyr finansborgarråd. Högsta ansvariga politiker i Stockholm. Nu när hon sitter på all makt, gör hon tyvärr om samma misstag som när hon var socialborgarråd. Trots att hennes mandatperiod präglats av en kraftig ökning av skjutningar, sprängningar och ökad otrygghet bland stockholmarna.
Det första hon drev igenom var skattesänkningar. Det har lett till att skolor och förskolor inte har tillräckliga resurser. Så lite pengar som hon har fördelat till skolan har vi inte sett i Stockholm på tjugo år. Det är ansvarslöst.

Ta ansvar, gör om och gör rätt. Erkänn att det inte blev bra. Gör annorlunda. Annars kommer vi se samma återväxt i den kriminella miljön om några år igen. Trots att vi kunde hindrat det.


Karin Wanngård, oppositionsfinansborgarråd Stockholm (S)
Anders Österberg, riksdagsledamot från Järva (S)
Galina Monsalves, ordförande Husby S-förening och regionfullmäktigeledamot (S)
Elvir Kazinic, vice ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik, läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE