Debatt

Därför hoppas jag att Trump vinner valet

Ronie Berggren: Demokraterna är numera ett socialistiskt parti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vinner Joe Biden så riskerar den amerikanska republikens traditionella pelare av marknadsekonomi, gott företagsklimat, individualism och kristendom att gå i graven, skriver Ronie Berggren.
Vinner Joe Biden så riskerar den amerikanska republikens traditionella pelare av marknadsekonomi, gott företagsklimat, individualism och kristendom att gå i graven, skriver Ronie Berggren.

DEBATT

DEBATT. I dag håller USA presidentval. Då får vi se om Joe Bidens opinionsledning håller eller om Donald Trumps energiska kampanjrallyn kan förmå kärnväljarna att väga upp i sista sekund.

De flesta européer håller tummarna för Biden. Själv hoppas jag på Donald Trump.

Det för att Demokraterna, som för inte så längesedan var ett vanligt mittenparti, under det senaste årtiondet har utvecklats till ett vänsterradikalt socialistiskt parti.

Det började med utrikespolitiken när Obama valdes 2008, vars administration anammade en postkolonial syn på USA som en förtryckare och därmed orsak till världens allehanda problem.

Inrikespolitiskt växte under 2010-talet en socialistisk rörelse fram. ”We are the 99 percent”, skanderade de unga i Ooccupy Wall Street-rörelsen på tidigt 2010-tal.

”Black lives matter!”, ropade rörelsens marxistiska ledare i protester, inte mot polisvåld eller polisskjutningar av svarta i allmänhet, utan specifika vita skjutningar av svarta, för att spä på en önskad raskonflikt.

Bernie Sanders skulle 2016 ena denna rörelse. I Demokraternas primärval 2019–2020 så var så gott som alla kandidater påverkade av detta.

Sommarens vandalism — med de vänsterradikala våldsverkarna Antifa som rev statyer, förstörde butiker och misshandlade människor — har dagens Demokraterna lagt sig platt för.

De stod under sommaren på våldsverkarnas sida och lyfte inte ett finger för att stoppa laglösheten. Det gällde även Demokraternas presidentkandidat Joe Biden som inte yppade ett ord om våldet ens på sitt partikonvent i mitten av augusti.

På lokal nivå har demokrater röstat för nedmontering av polis, förslag har lagts på att demontera försvaret.

Demokraternas nationella företrädare har inte alltid bejakat detta, men alltid spelat med: Från den demokratiska partiledningens knäböjande för Black lives matter i kongressen — med Demokraternas talman i representanthuset Nancy Pelosi och senatens demokratiske minoritetsledare Chuch Schumer i spetsen — till partiets politiskt indoktrinerade tro på att USA är ett land som präglas av systematisk rasism.

För att inte tala om partiets övergripande bejakande av Alexandria Ocazio-Cortez förfäktande av en Green New Deal som motiveras som en kraftfull åtgärd mot klimatförändringarna men som i praktiken är socialism med total statsplanering.

Runtom i USA röstas det i dag också om medborgarförslag, där många demokrater lagt förslag om höjda skatter: I Illinois finns ett förslag om ersätta plattskatt med progressiv taxering: I Alaska ett förslag om skattehöjning på oljeindustrin.

Joe Biden är snäll och kommer inte själv från det vänsterradikala lägret. Men han anför ett parti som på kort tid blivit aggressivt vänsterradikalt och ingenting alls tyder på att han kommer att stå emot dem.

Vinner Joe Biden så riskerar den amerikanska republikens traditionella pelare av marknadsekonomi, gott företagsklimat, individualism och kristendom att gå i graven.

Mot detta står Donald Trump som står upp för alla de saker som Demokraterna är emot. Han tar ton mot den snäva identitetspolitik som Demokraterna fastnat i. En ledare måste värna lag och ordning, inte lägga sig platt för våldspöblar.

Socialism är någonting oförenligt med USA:s konstitutionellt förankrade identitet. Så lyder Trumps budskap.

2016 var Trump ett oskrivet kort. Farhågor fanns om att den västerländska världsordningen skulle gå under om han valdes. Så här fyra år senare vet vi att så inte är fallet.

Donald Trump har stått upp för liv, frihet och demokrati i världen: Pax Americana dominerar fortfarande i Asien och skyddar en hel kontinent mot ett totalitärt Kina. Under Donald Trumps ledarskap har Mellanösterns förföljda kristna fått stöd och beskydd.

Islamiska staten har besegrats. Mellanösterns mest utvecklade demokrati, Israel, har i Vita huset fått en nära vän.

Därför hoppas jag på Donald Trump i dag.


Ronie Berggren, redaktör för Amerikanska nyhetsanalyser och aktuell med boken ”Donald Trump – en synnerligen amerikansk president”.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Presidentvalet i USA 2020

LÄS VIDARE

DEBATT Jag vill inte tillbaka till Trumps Amerika

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Donald Trump

Socialism

Joe Biden

Amerikansk politik

USA

Wall Street