ÅSIKT

Därför ligger mobbningen kvar på samma nivåer

Slutreplik från Friends om mobbning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Carolina Engström svarar Christer Olsson.

SLUTREPLIK. Jag och Christer Olsson är eniga i väldigt mycket. Mobbning måste ges en större prioritet i hela samhället än i dag. Det förstör unga människors liv och berövar dem deras barndom. Dessutom är trygghet en förutsättning för lärande i skolan.

Som Christer Olsson skriver minskar mobbningen med i genomsnitt 24 procent efter att en skola arbetat med Friendsprogrammet under ett år. Det visar att mobbning går att stoppa och förebygga om ett långsiktigt och strukturerat arbete bedrivs.

För oss är det viktigt att göra utvärderingar av allt arbete vi bedriver så vi ständigt kan utvecklas och se till att skolor får tillgång till de bästa tillgängliga metoderna. Det är också därför vi samarbetar med fyra svenska universitet i vårt utvecklingsarbete.

Hur kan det då komma sig att mobbningen på nationell nivå ligger kvar på samma nivåer år efter år, frågar Christer Olsson. Svaret är att två av tre skolor fortfarande brister i sitt trygghetsarbete enligt Skolinspektionen.

Samtidigt vet vi att skolor som arbetar systematiskt och engagerat mot mobbning lyckas minska förekomsten. Vi kan se väldigt goda resultat på de skolor vi arbetar i, men vi arbetar i en mindre del av skolorna i Sverige. Att statistiken visar att mobbningen inte minskar, samtidigt som vi vet att det går att få goda resultat i det förebyggande arbetet, borde vara en väckarklocka för alla skolor i Sverige.

Inget barn ska behöva ta sitt liv, inget barn ska behöva få sin barndom förstörd och alla barn har rätt till trygghet. Vi på Friends kommer att fortsätta vårt arbete till detta är verklighet.


Carolina Engström, tf generalsekreterare Friends


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM