ÅSIKT

Löfven, det är mig du skickar i döden

Debattören: Jag flydde själv från helvetet och vet vad som väntar

Foto: ROGER LUNDSTEN och TT
Jag ber dig Stefan Löfven, jag ber din regering och Sveriges hederliga människor – skicka oss inte tillbaka till terrorns slakteri, skriver Azizullah Rahimi, som kom ensam från Afghanistan för ett år sedan.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT. Herr statsminister, jag är en tonårskille från Afghanistan som du snart kommer att skicka tillbaka till Kabul.

Jag har så många gånger tänkt skriva det här brevet till dig, men inte vågat. Jag har varit osäker, kommer någon att läsa, kommer det att nå fram till dig?

Nu skriver jag och jag skriver med tårar i ögonen. För jag känner så starkt att mitt brev bär en del av tusentals människors lidande.

Detta kan jag känna bättre än någon annan för jag föddes med smärtan och vår gemensamma diskriminering. Jag flydde ju själv från det där helvetet.

Jag ber nu dig och din regering – och alla hederliga människor i Sverige – att lyssna på oss. Hör vår besvikelse, vi som känner Afghanistans verklighet.

Hur ska den afghanska regeringen kunna ta emot oss, när den själv är orsaken till landets många kriser?

Hur ska den kunna ta emot oss, när den leder det mest korrupta landet i världen? Där statens tjänstemän är korrupta från lägsta till högsta nivå.

Hur ska Afghanistans regering kunna ta emot medborgare som flytt – när den förskingrar internationellt bistånd?

Hur ska den afghanska regeringen kunna ta emot medborgare, när den består av maffia, av folk som kränker mänskliga rättigheter. När den består av mobbare även på på högsta nivå.

Den afghanska regeringen kommer aldrig att ta emot sina medborgare och den kommer aldrig att förstå problemen, för den är just korrupt.

Ett tydligt exempel är ökningen av narkotikaodlingar under de senaste två åren. Regeringen tar pengar från FN för att bekämpa knarkodling och korruption och hjälpa unga och kvinnor – men de lurar bara FN.

Det finns mer än en miljon narkotikamissbrukare i Afghanistan. De flesta av dem är unga.

Det finns många elever som inte har ett klassrum att sitta i – trots att ni skickar bistånd för att skolor ska byggas.

Det finns mer än en miljon inhemska flyktingar som inte får någon hjälp av regeringen – trots att regeringen får pengar för att hjälpa.

Nej, Stefan Löfven, en sådan regering kommer aldrig ta emot sina mest utsatta medborgare.

Jag ber dig och alla hederliga svenskar – utvisa inte oss som korsat de farligaste vägar för att överleva och skapa oss ett liv i fred och frihet.

Utvisa oss inte till ett land där krigselden flammar starkare än tidigare och osäkerhet är mer utbredd än någonsin förr.

Snälla, utvisa oss inte till ett land där talibanerna varje dag vinner framgångar, precis som IS och andra terroristgrupper. 

Skicka oss inte till ett av de farligaste länderna i världen, där vi inte kan åka tio kilometer utanför huvudstaden utan att sväva i livsfara. Till ett land som alla stater varnar sina medborgare att resa in i.

I dag är de flesta afghanska flyktingar, som jag, hazarer. Vi har den svåraste och tuffaste situationen av alla i Afghanistan.

Vi har flytt ett land där man dömer oss till döden just för att vi tillhör en folkgrupp.

Vi utsätts för massakrer, tvångsförflyttningar och diskriminering.

Vi är inte trygga i våra hus och vi betraktas som främlingar i vårt land.

Vi kan inte resa. Gör vi det riskerar vi att kidnappas och dödas av talibaner.

För att vi är hazarer.

Det är vår verklighet.

Varje dag blir situationen allt svårare och mer våldsam för oss i Afghanistan. Men det är inte bara talibanerna som är ute efter oss. Nomaderna (kuchi) också. Och IS hotar med  blodiga attacker. Det verkar som vi måste vara redo att ge fler offer och mer blod.

Så snälla utvisa inte oss till landet, där terrorister uppmanar till nya blodbad på hazarer.

Jag ber dig och din regering – och Sveriges hederliga människor som alltid stödjer minoriteters rättigheter över världen – att inte skicka oss tillbaka till terrorns slakteri.

Deras vampyrer är mer brutala än någonsin.


Azizullah Rahimi, ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan, i dag studerande på Hvitfeldteska gymnasiet i Göteborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ: