Mejla

Karin Magnusson

Alliansregeringen utförsäkrar sig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Moderaterna gick till val som de Nya Moderaterna med en fråga som överskuggade alla andra: Att Sverige skulle jobba. I en debattartikel tidigare i veckan konstaterade Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin och socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson att under Socialdemokraternas tid vid makten förtidspensionerades 140 personer om dagen. Av dessa var tio stycken under 25 år. Det är skrämmande siffror. Arbetslinjen var uppenbarligen något väljarna gillade eftersom det lyfte Moderaterna och allianskamraterna ur ett tillstånd av tillsynes permanent opposition.

I dag är debatten annorlunda.

När de skärpta reglerna börjar slå igenom och få ansikten blir det svårare att se fördelarna med arbetslinjen. Efter att cancerläkare slog larm om att svårt sjuka tvingades tillbaka in i arbetslivet, ändrades reglerna i veckan så att de svårast sjuka ska undantas reglerna. Och här börjar det bli problem. För varje grupp som undantas kommer nya grupper träda fram. Vilka är mest sjuka? De bröstcancersjuka eller Aspergersjuka med hyperaktiva luftvägar? Strokepatiener med halv kroppsförlamning eller människor med fibromyalgi och lätt ångest?

Det här är inga påhitt, det är människor som hört av sig och varit oroliga för vad som ska hända efter årsskiftet. Vad ska man säga? Se till att ha ordning på dina papper. Eller hoppas på att också din sjukdom blir ett av undantagen.

Med det är inte bara undantagsfrågan som ställer till det för regeringen. Statsministern försvarade i går sjukförsäkringsreformen och konstaterade krasst att vissa kommer att hamna i kläm. Det är en underdrift. Oppositionen har krävt att man ska riva upp och flytta fram starten för förändringarna så att de administrerande myndigheterna har chans att klara sina åtaganden. 17 000 långtidssjuka flyttas vid årsskiftet från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion. Problemet för regeringen är att de inte kan riva upp, göra om och flytta fram hur som helst eftersom det då framstår som att de inte vet vad de pysslat med de senaste tre och ett halvt åren. En fråga som jag gissar många redan i dag ställer sig.

Här har vi ett annat oväntat och lite intressant problem: En regering som faktiskt uppfyllt ett vallöfte men som inte kan dra fördelar av det. Jaha, så antalet sjukskrivna har minskat från 200 000 till 100 000 sedan 2006. Toppen, men hur många av dem haltar till jobbet eller är nybehandlade för prostatacancer?

Moderaterna har gjort allt de kan för att tvätta av sig stämpeln som elitparti för rika. Men precis som George Bush misslyckades med att framstå som medkännande under parollen ”compassionate conservative”, har Moderaterna oerhört svårt att slå igenom som mjuka.

I går kom nya siffror från SCB om hur folket skulle rösta om det var val i dag. Det visar ett kraftigt rödgrönt övertag mot alliansen, 50 procent säger sig rösta på något av partierna i opposition. 42,5 procent skulle rösta på något av partierna i den sittande regeringen. Moderaterna åker rutschkana, i maj hade de stöd av nästa 30 procent av väljarna. I dag är siffran ner på strax över 26 procent. Minns att detta är siffror från november, alltså innan debatten om sjukförsäkringarna nådde orkanstyrka. Vi kan nog räkna med att de utförsäkrade blev en tidig julklapp åt Mona Sahlin.

Av: 

Karin Magnusson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna