Debatt

”När mamma blir konstigt skrattig får jag ont i magen”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Författaren Hillevi Wahl om barn med föräldrar som dricker

Hillevi Wahl
Hillevi Wahl

DEBATT Julen ska vara barnens högtid. Men vart fjärde barn känner oro inför julen, enligt en ny undersökning som gjorts av IOGT-NTO. Barnen är rädda för att mamma eller pappa eller någon annan vuxen ska dricka för mycket.

Det är alarmerande siffror. Inte minst för alla de föräldrar som säger att ”vi har inga problem med alkoholen, mina barn tycker inte att det är jobbigt när vi tar några snapsar till sillen”.

Då brukar jag alltid fråga: Hur vet du det? Har du frågat dem?

Det är det aldrig någon som har.

Men det har jag. Och alla barn som jag har frågat har sagt samma sak:

”Jag tycker inte om när mamma dricker sprit. Mamma blir så konstig då. Hon blir vattnig i ögonen. Konstigt skrattig. Då får jag ont i magen”, sa en flicka.

”Jag gick helst undan, ni luktade alltid så konstigt”, sa en kille som hunnit bli arton år när hans föräldrar frågade honom om deras festande hade berört honom.

Inga barn tycker om att se sina föräldrar berusade. Inte om de får välja.

Kruxet är att de inte får välja. Vi snackar så vackert om barns rättigheter. Men föräldrarnas rättigheter går alltid före barnens. Speciellt föräldrarnas rättigheter att ta några snapsar på julen.

”Det är jag värd efter allt slit!”, säger de.

Men barnen då? Är inte de värda att ha nyktra föräldrar?

För barn är föräldrarna den yttersta tryggheten. Supermänniskorna som ska rädda en när det brinner i huset. Så tänker barn. Varför kan vi inte ge dem den tryggheten? Vad är det i den där heliga snapsen som vi inte kan vara utan? Varför måste vi berusa oss med alkohol för att komma igenom julhelgerna?

Och även om vi själva tycker att vi kan hantera alkoholen, kan vi då inte visa solidaritet mot dem som har det extra jobbigt under julen?

385 000 barn lever med föräldrar med missbruksproblem i dag. Det är flera barn i varje klass. Barn som får ont i magen redan i november, när det börjar pratas om julen i skolan och på dagis. Barn som får ett stort svart hål av sorg i magen bara av tanken på att ännu en gång hoppas för mycket – och sedan bli så oändligt besvikna, i år igen. Barn som måste ljuga i skolan före jul och efter jul om klappar de aldrig fick och snölek som aldrig blev av.

Julen är ett helvete för missbruksbarn. Jag vet, för jag var ett av alla dessa barn som ingen ville se. Kanske var det ingen som såg för att de själva tittade alltför djupt ner i sitt eget snapsglas.

IOGT har en kampanj om att alla barn har rätt till en vit jul. De vill att vi vuxna skriver på ett avtal om att vara nyktra under tre dagar under julen. Tre dagar. Det kan vi väl ge dem?

Hillevi Wahl, författare och ambassadör för kampanjen Vit jul.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Familj

ÄMNEN I ARTIKELN

Familj