200 000 skäl till att sluta säga ’jävla fitta’

Debattören: Dina ord en del av något mycket större

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Grova könsord är inte bara ord, utan utgör grunden i ett sätt att bete sig mot kvinnor. Det är därför av största vikt att beakta hur man uttrycker sig, skriver debattören.

David De Lossy

DEBATT. Siffror får människor att haja till. De hjälper oss att sätta saker i perspektiv. Vill du höra om pengar som vi skulle kunna använda till annat än att laga sådant som vi kan hjälpas åt att påverka?
Nationalekonomer har nämligen räknat på vad mäns våld mot kvinnor kostar vårt samhälle. Minst 13 miljarder om året, 13 miljarder! Kanske tänker du sluta läsa nu eftersom det inte får plats mer #metoo-tjat i ditt huvud. Men visst är du lite intresserad av vad dina pengar går till?

Häng med på en liten tankeövning kring något väldigt basic, det går fort! Tänk dig en pyramid. Gul i botten, orange mot mitten och illröd i toppen. Basen i den våldspyramid (”Rape Culture Pyramid”) som du nu har framför dig utgörs av föreställningar om kön.
Du kanske viftar bort det där med att pojkar slår varandra med knytnävar på skämt i skolkorridoren. Det är en del i deras väg mot att bli starka män som inte lipar i sin frus knä eller dricker te och gråter i killkompisens soffa när förhållandet har kraschat. Killar skriker ”hora” rakt ut när de missar målet på fotbollsplanen och muttrar att domaren är en ”jävla bög”. Det är bara ord, tänker du kanske. Detta är pyramidens betonggrund.

I basen av pyramiden finns tänket om att snacket i omklädningsrummet eller på arbetsplatsen bara är harmlös jargong; ”Vadå, alla fattar ju att jag skämtar!”. Ja och om det vore din dotters bröst en klunga män satte betyg på så skulle du, slå dem? I alla fall inte försöka ”tjata och älta det som en kärring”.
Allra längst ner i pyramidens fundament finns alltså tänket som du inte tycker hänger ihop mäns våld. Men tänk om det faktiskt gör det? Jag säger inte att du har våldtagit, trakasserat tjejer på nätet eller misshandlat någon snubbe i krogkön. Det jag säger är att du kan välja om du vill vara en del av den karusell som snurrar folk illamående eller om du vill hoppa av.

Men vänta – 200 000 anledningar till att du ska fundera en gång extra över vad du reproducerar genom ord och handling, vad handlade det där om?

Det handlar om de 200 000 barn som enligt Kommittéen mot barnmisshandel någon gång har sett pappa slå mamma. Vi pratar om den illröda toppen av pyramiden. Barnen som får ta de yttersta konsekvenserna av den kultur vars konstruktion du bidrar till genom ”harmlös” jargong, ”pojkar måste få vara pojkar”-tänk och nedlåtande kommentarer om kvinnor och traditionellt kvinnliga värden.

Fortsätt bygga, eller var med och förändra – i grunden! Vad kostar det dig, egentligen?


Cássandra Winther, folkhälsopedagog


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Nej, du kallar inte min dotter ”hora”

Publisert: