ÅSIKT

Överförmynderi, politiker!

DEBATT

Läsarna vill inte ha krångliga tillståndsregler för kampsportstävlingar

Fast en och annan vill också varna för farliga risker med boxning som signaturen "Göran": "Nämn en boxare som varit på världstoppen några år och som åldrats med hjärnan oskadad..."

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Marcus Gustavsson om förr och nu: "Att jämföra dåtidens boxning med dagens är som att jämföra krocktester med en bil från 60-talet och en från idag."

Joakim Runnerström invänder: "Man vill lagstifta mot problem som inte finns."

Ett urval av dagens inlägg:

"Lina" håller med Bettan: "Folk tror att vi inte har tillräckligt med förstånd att ordna en tävling. Alla klubbar kommer t ex inte ha råd att arrangera tävlingar plus att matchtillfällena kommer att minska och de är redan för få."

Joakim Runnerström fyller på med: "Politikerna säger sig vilja få bort oseriösa tävlingar? Vilka tävlingar kan man undra? Alla svenska kamsportstävlingar har oerhört hög säkerhet där man sätter den tävlandes hälsa i första hand. Man vill lagstifta mot problem som inte finns."

Signaturen "Martin H": "Vilken lokalägare kommer att vara villig att hyra ut lokal när t.o.m. ett oavsiktligt misstag i en tävling arrangörs ansökan gör även lokalägaren straffskyldig med ett maxstraff av upp till fängelse? I en laglig sport. Vilken annan idrott i sverige har ens i närheten av sådan kollektiv bestraffning?"

Signaturen "hjärnkirurgen" uppmärksammar gamla mästare: "Nyligen avled Floyd Patterson i demens, Ingo är svårt skadad av alzheimer, Muhammed Ali svårt sjuk i MS, Bosse Högberg avled i förtid av flera hjärnblödningar, Olle Tandberg var svårt hjärnskadad redan i medelåldern.

Hur många exempel krävs för att inse att sporten är sjuk?"

... Men får svar på tal av "Martin H": "Floyd, Ali mfl är bra exempel på boxningens skador som det såg ut PÅ 60TALET. Med 24+ ronder, dåliga läkarkontroller och säkerhet. Inte ens proffsboxning ser ut så idag.

Andra kampsporter, även de som föraktfullt kallas avarter, ser inte heller ut så, men ska straffas för att vissa TROR det.

"Nämn en boxare som varit på världstoppen några år och som åldrats med hjärnan oskadad..." (Göran)

"I debatten om förbudet används ofta gamla boxare som argument för långsiktiga skador. Att jämföra dåtidens boxning med dagens är som att jämföra krocktester med en bil från 60-talet och en från idag. När det gäller boxning och kampsport så har mycket förändrats sen dess!" (Marcus Gustavsson)

"Kampsport är både fysisk & mental träning. Man behöver lära sig att fokusera för att orka. Man lär sig att försöka nå lite längre,bli lite bättre. Det är en lek där man "klappar av" när man erkänner sig besegrad.Det finns en rad olika stilar.Man måste prova sig fram och hitta den som passar en bäst." (Anna B)

"Nu kastar sig riksdagen över fattiga boxningsklubbar och straffbeskattar dessa. Sedan har man mage påstå att dessa är nyttiga och fångar upp många invandrarungdomar som håller på att hamna snett! Kan ett invandrarhat visas på ett bättre sätt? Skäms S, MP, Fp och C, ni borde fällas för hatbrott." (Skäms)

Björn Morian