ÅSIKT

Replik: Ansvarig för barnets hälsa men maktlös inför aborten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

"Ja till livet" vill ha besked av politikerna

Foto: Som förälder har man inte rätt att veta när ens dotter tänker göra abort, skriver debattörerna. (Bilden är arrangerad)

Här om dagen krävde Bygdeman, Lindahl och Nordfjell besked från svenska partier och riksdagskandidater om hur de ställer sig till förändringar i abortlagen under den kommande mandatperioden.

Vi instämmer i deras uppmaning men inte i deras fa-scination över situationen i Sverige. Meriten att ha flest tonårsaborter i EU kan knappast ses som något annat än ett misslyckande. Varje år går tusentals tonåringar igenom den smärtsamma upplevelsen en abort innebär, utan att någon handlingsplan för att få ned antalet tonårs-aborter presenteras. Men det finns fler problem.

Som förälder har man idag inte rätt att få veta när ens dotter tänker göra abort. Sjukvårdspersonal ska uppmana gravida minderåriga att själva berätta det för sina föräldrar men måste inte kontakta vårdnadshavare om de inte vill.

När min 16-åriga dotter Rebecca förblödde till följd av en medicinsk abort hade jag inte ens fått veta att hon var gravid. Att lägga ansvaret att uppskatta blödningsmängderna på

13-, 14-, 15- och 16-åringar är inte rimligt. En 17-årig flicka får inte teckna en prenumeration utan målsmans tillstånd. Hon får inte ta hål i örat! Men hon får genomgå en medicinsk abort, det som kostade Rebecca livet och säkert ger många andra ungdomar psykiska besvär.

Som förälder är man ansvarig för sina barns hälsa. Hur skall föräldrar kunna hjälpa och stötta sina barn om samhället väljer att inte låta föräldrarna få någon information? Som förälder förstår och älskar man sitt barn mer än vad samhället gör. Att då ha rätten att känna till att dottern genomgår en abort, med de konsekvenser det beslutet kan få, borde vara en självklarhet.

Vi instämmer i Bygdemans uppmaning till politiker att redovisa sin syn på abort. Vår fråga till er som kandiderar till riksdagen är:

Ställer ni upp på kravet att föräldrar till 13-16-åringar har rätt att få känna till när deras dotter gör abort?