ÅSIKT

Skaffa erfarenhet med hobbyarbeten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jag känner helt igen situationen. Alltför många sitter i den sitsen.

Jag har en treåring högskoleingenjörsexamen i datorsystemteknik med inriktning på inbyggda system. På det har jag en elektromagisterutbildning, även den med inriktning inbyggda system. Däremot har jag faktiskt ett fast jobb inom inbyggda system.

Precis som du så har jag haft ett stort elektronik- och datorintresse sedan jag var mycket liten. Har man ett genuint intresse för ämnet och sysslar med detta i hobbyform även utanför studierna så kan man lära sig en hel del på högskolan. Men är man egentligen inte intresserad av ämnet och bara jagar poäng för att hålla sig över CSN-gränsen så är det fullt möjligt att ta en examen utan att egentligen ha fått någon förståelse för ämnet man läst. Dessutom är mitt intryck av högskolevärlden att verklighetsanknytningen i utbildningarna alltför ofta är svag eller obefintlig. Lärarna och professorerna arbetar i en väldigt isolerad värld och får lätt sina egna bestämda uppfattningar om hur saker och ting fungerar i verkligheten.

Därför säger en högskoleexamen tyvärr ingenting om hurvida man kan något eller ej, utan man måste kunna bevisa för en framtida arbetsgivare att man kan sina saker på något annat sätt. Erfarenhet alltså.

Kanske känns som en ond cirkel, men det går faktiskt att skaffa sig erfarenhet på andra sätt än genom att söka jobb.

Jag har sysslat med mitt intresse i hobbyform under många år. Det har resulterat i en rad olika projekt. Flera av dem har jag lagt upp på nätet i form av beskrivningar, bilder och ibland ritningar så att andra med samma intresse kan dra nytta av det jag gjort. Den vägen har jag fått kontakt med många andra likasinnade personer och ett eller två mindre företag som haft behov av någonting liknande det jag gjort.

När jag efter min magisterexamen sökte jobb hade jag alltså flera stycken stora hobbyprojekt och en eller två produkter som jag i form av egen företagare utvecklat på frilans åt andra företag att visa upp för min framtida arbetsgivare.

Alla inlägg i debatten:

Timmy Brolin