"Jag kvalificerar mig nog som en lantis"

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Läs chatten med Mons Kallentoft om hans debattartikel "Satsa mer på innerstaden"

   Mons Kallentoft säger: Hej och välkomna. Nu tar jag gärna emot era frågor.

säger: Alla människor får ju faktiskt inte plats i städerna eller vill bo i städerna blande en massa buller och avgaser och oväsen. Alla är inte heller karriärister eller ungdomar, vad tycker du att de ska ta vägen, får dem inte finnas i din värld?

   Mons Kallentoft säger: Alla får absolut finnas i min värld, men det jag vill säga är att alla ska skapa sig en egen värld utifrån sina förutsättningar.

Brutus säger: Jag undrar om den roman du skrivit också handlar om landsbygd kontra storstan? Är det storstan som är fräsch, frisk och spontan?

   Mons Kallentoft säger: Den handlar bland annat om vad som händer med människor när de flyttar till storstaden från landsbygden. En besvärlig resa som många gör. Det är människan som förväntas vara Fräsch, frisk och spontan...

sven säger: Jag hänger med i ditt resonemang. Men är det inte konstigt att de flesta vettiga människorna man stöter på är sådana som växt upp utanför storstäderna? Vad innebär det i din framtidsvision?

   Mons Kallentoft säger: Om det är som du säger, blir det trevligare människor av en landsbygdsuppväxt. Kanske är det så. Jag försöker ge min dotter vettiga värderingar och livsglädje utifrån det staden bjuder. Men stadstillvaron är tuff och behöver underlättas för att de som växer upp där ska bli vettiga människor.

mikkoloo säger: vad skulle hända med ekonomin om inte bönderna fanns kvar? skulle mindre medel satsas på landsbyggden så finns de inte kvar om 30 år.

   Mons Kallentoft säger: Vi behöver ett konkurrenskraftigt jordbruk. Men då måste bönderna satsa på det som kan vara lönsamt. Precis som andra företagare.

Hmmm säger: Vad tycker du om Stockholms regionsförstoring till ett enat Mälardalen?

   Mons Kallentoft säger: Låt Stockholm vara Stockholm. Ingen riktig stad är i mitt tycke så utbredd. Det är en känsla av storstad jag menar.

Jimmie säger: Du är inte född på landet va?

   Mons Kallentoft säger: Jag är född i Linköping, uppvuxen i Ljungsbro, nära Cloettas fabrik och kohagarna. Så nog kvalificerar jag mig som lantis i grunden.

Söder säger: Det var nog en av de mest inskränkta artiklar jag har läst. Känns som du fortfarande bor i småstaden. Var får du dina uppgifter ifrån egentligen? Unga höginkomsttagare och Innerstan som landets tillväxtmotor? Det var under IT-hypen det för mer än 5 år sedan. Öppna ögonen, kolla in Malmö och Göteborg som haft högre tillväxt än Stockholm länge nu.Själv bor jag på södermalm och slås mest av hur taskig ekonomi unga människor har där. Typ tvåbarnsfamilj i 2 rummare.

   Mons Kallentoft säger: Höga bostadpriser och levnadsomkostnader äter upp de höga lönerna. Därav mina förslag på lättnader för de som arbetar mycket i staden.

Bluedragon säger: Med tanke på allt prat om att vi ska närma oss EU och allt det är det inte bättre att vi tar och "Huvudstadestämplen" till Malmö istället som ligger mycket bättre till. Så att Sveriges huvudstad ligger nära europa istället för halvägs i norrland? Det skulle även sänka kostnaderan för resor för våra Eu parlamenterier då de kan ta bilen via bron och inte behöva ta svindyra flygresor...

   Mons Kallentoft säger: Stockholm är och förblir huvudstaden. Malmö och göteborg är starka regioner. Köpenhamn är södra Skandinaviens huvudstad

Betong säger: Lantisar är Jobbiga, de flyttar till stockholm, behåller si dåliga musiksmak, sen försöker dom plötsligt bli hippa genom att alla ska hänga vid stureplan och bo centralt. sen går lantisarna runt och tror att de är nåt efter det. Tack vare lantisarna har vi långa köer till krogen, dålig musik på krogen o MTV samt bostadsbrist!

   Mons Kallentoft säger: Samt ett tillflöde av unga akademiker, och många begåvningar som hjälper till att utveckla landet.

Snugge säger: Varför ska storstadsbor ha "lättnader" om inte glesbygden kan få stöd?

   Mons Kallentoft säger: För att det finns ett överflöd av begåvning och möjligheter här som det inte finns överallt i landbyggden. Folk går på knäna för att dra sveriges tillväxtlokomotiv

Cybermunk säger: Hur kan du säga att det ska satsas på city städer när det allt som ofta inte finns plats att vända sig??

   Mons Kallentoft säger: Just därför. De ytor som finns måste bli trevligare och bättre utnyttjade. I min roman skildrar jag detta klaustrofobiska liv.

Hmmm säger: I ett internationellt perspektiv så är det ju inte städer som konkurrerar utan regioner, då har ju Stockholm inget att komma med. Dyra hyror, inga lägenheter och långa pendlingsavstånd.

   Mons Kallentoft säger: Hyrorna år låga i ett internationellt perspektiv, det är en ren och i sammanhanget säker stad. Långa pendlingsavstånd finns i nästan varje storstad. Men Stockholm ligger avigt till sett ur europaperspektiv.

Stoffe säger: Vad anser du om regionsstöd och transportbidrag för glesbygden?

   Mons Kallentoft säger: Jag tycker inte sådana bidrag ska ges. Det måste gå att få lönsamhet i företag och annat ändå.

Anna säger: tycker city folket om mjölk?

lantlivet behövs eller har jag fel.

   Mons Kallentoft säger: Lantlivet behövs. Och det dricks mjölk. Frågan är snarare hur vi får en lönsam mjölkproduktion på landsbygden.

Moderator säger: Tiden börjar ta slut. En fråga till tar vi.

mikkoloo säger: På vilket sätt klarar sig Stockholm på egen hand? Tror du ni skulle ha något att äta? skulle era lampor lysa?

   Mons Kallentoft säger: Lamporna skulle lysa. Norrland är inte ensam kraftproducent. Och mat produceras på många håll. Det skulle gå. Men idén är väl att hela landet ska fungera och då kan Stockholm fungera som vägvisare.

   Mons Kallentoft säger: Tack för alla intressanta frågor. Mons K

Läs mer

Publicerad: