Centern - låt er inte luras av sossarna

Replik från Muf om regeringsbildningen och arbetsrätten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-10-17

Mycket tyder på att en eventuell reform som initieras av Socialdemokraterna inte skulle åtgärda de problem som LAS ger upphov till. Centerpartiet får därför inte låta sig luras, skriver Benjamin Dousa (Muf). Bilden är ett montage.

REPLIK. Karl-Petter Thorwaldsson är upprörd därför att Stefan Löfven (S) nu öppnat för att diskutera en reform av arbetsrätten. Han menar att det skulle innebära ökad otrygghet, men för de som idag inte är etablerade på arbetsmarknaden skulle en reform av LAS snarare innebära sänkta trösklar.

Det behövs en förändring av turordningsreglerna. Om Sverige på allvar ska kunna konkurrera med andra länder måste rätt kompetens värderas högre.

Idag prioriteras anställningstid högre än kompetens om ett företag måste säga upp personal, vilket är negativt för företagens möjligheter att utvecklas. Det blir inte bara svårare för unga personer att etablera sig på arbetsmarknaden om de är de första som måste lämna vid nedskärning, det blir också svårare för personer som varit längre på arbetsplatsen att våga byta jobb.

Problemen med las är dock större än att bara handla om turordningsreglerna. Idag är det i princip omöjlig att säga upp någon av personliga skäl. Svårigheten att säga upp personal utgör ett hinder för tillväxt särskilt för små företag, som ofta har små marginaler och därmed inte har möjlighet att ta kostnaden för en potentiell felrekrytering.

En undersökning som nyligen genomfördes av Kantar Sifo visade att 7 av 10 företag hindrats från att tillsvidareanställa på grund av LAS. Om dessa företag ska våga växa, och därmed kunna skapa nya arbetstillfällen, måste en potentiell felrekrytering bli mindre kostsam.

I en ny rapport från Ratio framgår att företag ofta undviker att anställa immigranter, ungdomar, långtidssjukskrivna eller personer som är uppsagda av tidigare arbetsgivare, för att riskerna är för stora. Det är dessa grupper som står längst från arbetsmarknaden och som mest skulle gynnas av en reformerad arbetsrätt.

Det är dock svårt att ta Löfvens utspel om att diskutera arbetsrätten på allvar. Socialdemokraterna har tidigare varit totalt ointresserade av att genomföra de reformer som krävs och det finns inget stöd i partiet för att förändra arbetsrätten i grunden.

Mycket tyder på att en eventuell reform som initieras av Socialdemokraterna inte skulle åtgärda de problem som LAS ger upphov till. Centerpartiet får därför inte låta sig luras. Den som vill prioritera en genomgripande förändring av arbetsmarknaden har inget annat alternativ än att stödja en moderatledd regering.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här