Rebecca Weidmo-Uvell: Sluta skuldbelägg oss flaskmatare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vården ska inte opinionsbilda om amning utan ge saklig information

Inga söta bebisar på förpackningarna och alltid information om att amning är bäst. Det är innebörden av ett nytt EU-direktiv. Dessutom måste det då stå på förpackningarna att bröstmjölksersättningen ”endast bör användas på rekommendation av person med utbildning i medicin…”.

De som inte vill eller kan amma ska tydligen skämmas. Hängas ut ännu lite extra som dåliga mammor, gärna med en stor dumstrut på huvudet. Våga inte ens närma dig hyllan med ersättning på Ica utan läkares inrådan, då skadar du din bebis. Amningstalibanerna på sjukhusen, BVC och inte minns på nätet jublar säkert. De som säger till mammor med blödande bröstvårtor, mjölkstockning och som inte sovit på dagar att ”kämpa på”. De, som så fort amning kommer på tal, håller långa monologer om ”ökat immunförsvar”, ”viktiga antikroppar” och inte minst, min personliga favorit, ”anknytningen”.

Myterna är många och amningsförespråkarna och inte minst sjukvården gör sitt bästa för att upprätthålla dem. Jag har både ammat och gett ersättning till mina tvillingar. Från dag ett. Ammade dem gjorde jag bara två månader dagtid. Resten av tiden fick de flaska. Av både mig och sin pappa.

Och tänka sig, det beslutet kunde vi tillsammans ta helt utan inrådan av medicinsk expertis. Inte heller blev det något problem med ”anknytningen”, som amningstalibanerna vill hävda. Visst, om du sätter flaskan på en pinne och sticker ner i spjälsängen blir det säkert problem. Men inte om du håller bebisen i famnen hud mot hud när du matar. Och vem gör inte så?

Jag skriver att VI tog beslutet att ge ersättning. För ersättning har en helt unik fördel gentemot amning: pappan kan vara med och dela. Om nu expertisen är så mån om anknytningen och den bäst görs när bebisen äter, varför pratar de aldrig om anknytningen mellan barnet och BÅDA föräldrarna? Ett helammat barn får noll kontakt med sin pappa under matningen. Så om anknytningen är i centrum vore väl det bästa rådet att ge nyblivna föräldrar vara att åtminstone delvis ge barnet flaska så att pappan också knyter an till barnet?

Jättekul om du vill och dessutom kan amma. Kanon. Det är onekligen det mest praktiska sättet. Alltid perfekt tempererad i en perfekt förpackning. Men ditt barn kommer må precis lika bra av att få ersättning, helt eller delvis. Huvudsaken är att ni tar ett beslut som passar er lilla familj. Och vården borde sluta med opinionsbildning och istället ägna sig åt att objektivt informera om båda alternativens fördelar och nackdelar. Sluta understöd amningstalibanism och skuldbeläggande. Låt familjerna bestämma själva.

Rebecca Weidmo-Uvell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN