Damberg borde lyssna på sina väljare
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Publicerad 2014-03-29
Annie Lööf (c): Till och med socialdemokrater ute i landet är skeptiska till en straffskatt på unga
På den skånska landsbygden driver Erland och Cecilia ett mindre café. Det är människor från verkligheten, med räkningar att betala och ett livspussel som måste gå ihop.
Deras framtid är oviss, rent av hotad. Detsamma gäller deras anställda. Cecilia och Erland räknar med ökade kostnader på 180 000 kronor varje år med Socialdemokraternas destruktiva jobb- och företagspolitik. Det betyder, svart på vitt, att hela företaget kan vara nedläggningshotat.
Så ser verkligheten ut för svenska småföretagare i dag.
Ikväll debatterar jag ungas jobb mot Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg. Vi kommer sannolikt att få höra mycket om socialdemokratiska ambitioner, garantier och målsättningar - men väldigt lite om vad som konkret ska göras. För sanningen är den att när Socialdemokraterna ger en smula med ena handen, tar de kakan med den andra. Om Mikael Dambergs parti kommer till makten kommer det i genomsnitt bli 45 000 kronor dyrare per år att ha en ung anställd. Detta på grund av att Socialdemokraterna jämfört med Alliansen föreslår en tredubbling av arbetsgivaravgiften för att ha unga anställda.
Det är en skattehöjning som hotar tusentals jobb – och som slår undan benen för dem som behöver jobben allra mest. Men även om Socialdemokraternas ledning inte inser att höjda kostnader för företagen leder till färre jobb, så visar en ny undersökning att både svenska folket i allmänhet – och socialdemokrater ute i landet är mycket skeptisk till en straffskatt på unga.
Vi bad Demoskop att fråga 1100 personer vad de tycker om att öka företagens kostnader för att anställa unga. Nästan 6 av 10 svarade att det var ett dåligt eller mycket dåligt förslag. Även Socialdemokratiska väljare är starkt kritiska, mer än 4 av 10 tycker att det är ett dåligt förslag, vilket är mer än dubbelt så många som tycker att det är ett bra förslag.
När Mikael Damberg står i Agendas studio ikväll och argumenterar för en skattechock för unga har han med andra ord inte stöd av sina egna väljare. Inte heller företagen, som skapar jobben, tror på den Socialdemokratiska politiken för fler jobb.
150 000 unga är anställda på hotell, restauranger och besöksnäring runt om i landet, enligt SCB. Det gör de sektorerna till en av Sveriges allra största ungdomsarbetsgivare. Branschorganisationen för dessa företag, Visita, varnar nu för det de kallar en ”dubbelstöt”. Förutom en dubblerad restaurangmoms innebär Socialdemokraternas skattehöjningar en kostnad på 1,5 miljarder för deras medlemmar, det motsvarar kostnaden för flera tusen unga anställda.
De små företagen skapar fyra av fem jobb. Därför har vi genomfört ett antal förslag som gör det lättare att starta, växa och anställa. De senaste åren har vi till exempel sänkt egenavgifterna, infört ett investeraravdrag, minskat ungas arbetsgivaravgifter, förenklat regler och halverat restaurangmomsen. Vi gör det för att vi vet att det är genom sänkta kostnader på att driva företag och för att anställa som jobben blir fler.
I höstens val ligger skillnaden i synen på jobben. För mig kommer det fortsatt vara prioriterat att sänka kostnaderna för dem som skapar jobben och att sänka trösklarna för unga att komma in på arbetsmarknaden.
Annie Lööf