Israeliska armén träningsläger för teknikföretagare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören: Israel långt före övriga världen i hanteringen av ”big data”

Få personer skulle nog koppla ihop den dammiga olivgröna färgen på israeliska arméuniformer med mode.

De flesta besökarna på Stylit, en sajt där en virtuell personlig stajlist framgångsrikt matchar ihop kläder och accessoarer för att passa din personliga smak, vet heller att tekniken bakom sajten hämtats från algoritmer som ursprungligen utvecklades för att spåra och hindra självmordsbombare.

Stylit var ett av 19 unga teknikföretag som nyligen visade sina innovationer i Tel Aviv, efter ett fem månader långt entreprenörsprogram drivet av alumner från en israelisk underrättelseenhet som gett fler teknikmiljonärer än många handelshögskolor.

Enhet 8200 sköter den israeliska signalspaningen. Enheten samlar in och analyserar mängder av elektroniska data, från avlyssnade telefonsamtal och e-post till kortvåg– och satellitsändningar. På det nya högteknologiska slagfältet är 8200 den största enheten bland de israeliska styrkorna.

Nördar som tidigare stod i skuggan av beväpnade kommandosoldater har med sitt kunnande inom cybersäkerhet, datalagring, mobilkommunikation och algoritmer förändrat grunden för Israels ekonomi – från apelsinlundar till Apple-appar. Israelerna ligger bakom uppfinningar som brandväggen och de säkra lösningar som möjliggör världens banktransaktioner och tv–dekodrar.

Israeliska teknikjättar som Nice, Comverse och Check Point skapades alla av 8200-rekryter eller baseras på teknologi ursprungligen utvecklad av enheten. I arbetet med att utveckla appar baserade på stora mängder information, ”big data”, är Israel tack vare militären ett årtionde före USA och Europa.

Start-ups som Stylit hoppas upprepa Wazes framgångar, en ”big data”–baserad app utvecklad av IDF-cyberssoldater som köptes av Google för mer än en miljard dollar.

”Mycket av den teknologi vi använde i armén används idag av Stylit”, säger Yaniv Nissim, en tidigare 8200-programmerare som skapat Stylits algoritm genom att kombinera kunnandet från tidigare armégeeks med det från modestajlisterna. ”Det handlar mycket om att förstå användarnas beteende utomfrån enorma mängder information”.

”Big data”–algoritmer skapade för att förhindra fientliga attacker används också av AnyDo, ett av världens mest populära program för mobila enheter.

Rompr är en app småbarnsföräldrar använder för att dela information om barnens aktiviteter. VD:n Noa Levy och de tre grundarna tillhörde alla eliten inom IDF:s teknologienheter.

”Att försöka förstå de mönster du ser när du studerar stora mängder data och förvandla det till användbar information, det är en grundläggande princip för Rompr och också viktigt för de teknologiska enheterna”, säger hon. ”Det handlar mer om ett sätt att tänka än om själva tekniken. Sedan kan du applicera den på helt andra uppgifter, men använda samma metodik”.

Fram till för ett decennium sedan, var enhet 8200 en hemlighet. Sedan hade enheten huvudrollen i boken ”Start Up Nation” som berättade om Israels framväxt som en högteknologisk kraft med fler riskkapitalinvesteringar per invånare än någonstans i världen och det största antalet NASDAQ–noterade bolag efter USA och Kina. För tre år sedan bestämde sig ett antal tidigare 8200–rekryter för att kliva fram ur skuggorna och erbjuda israeliska företagare sin expertis.

Resultatet blev 8200 entreprenörs– och innovationsprogram (EISP), ett fem månader långt program där alumner kan agera frivilliga mentorer i tidiga start–ups. Idag har många miljoner investerats i bolagen som sysselsätter 200 personer.

Reservisten Nir Lempert, tidigare biträdande chef för enhet 8200 och ordförande för alumniföreningen, säger att enheten handplockar de smartaste tonåringarna i landet och sedan tränar dem att lösa problem i tvärvetenskapliga team. De metoder som används förknippas vanligen med företag, inte med strid. De uppmuntras att tänka annorlunda och drivkrafterna är övertygande: ”Enhetens centrala uppgift är att rädda liv, att förhindra terror och andra attacker”, säger Lempert. ”Vi lär dem att uppdraget är så viktigt att det inte finns utrymme för några misslyckanden”.

Legenden om 8200 lockar allt fler unga israeler till IDF:s teknologienheter. Mamram, IDF:s största enhet för IT-support, erbjuder en sex månaders för–kurs kallad Kadatz vid huvudkontoret på en förortsgata i Tel Avivs utkanter. Från morgon till kväll studerar rekryterna programmering , teamwork , projektledning och – viktigast av allt – konsten vara kreativ. Det är det ultimata träningslägret för blivande teknikföretagare.

Matthew Kalman

Publisert: