Debatt

Kampen mot rasismen måste föras hela tiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Miljöpartiet: Utbildning och normkritik viktigt för allas lika värde

Mehmet Kaplan, Maria Ferm och Anders Wallner.
Mehmet Kaplan, Maria Ferm och Anders Wallner.

Inte sedan 1930-talet har det varit lika svårt att växa upp som rom, muslim eller jude i Europa. I den ekonomiska krisens spår frodas främlingsfientliga partier som lever på hat och fördomar. Etablerade partier tar efter hatretoriken och legitimerar främlingsfientliga idéer.

I Grekland ökar det nynazistiska Gyllene Gryning i opinionsmätningar. Människor som flyr från Syrien möts inte av en hjälpande hand utan av gränsvakter som patrullerar för att hålla dem ute. Om de lyckas ta sig in i EU riskerar de att fängslas i förvar, trots att de inte är misstänkta för något brott.

I Frankrike rivs tältläger och romer deporteras. Flera EU-länder vill inskränka den fria rörligheten. I Storbritannien talas om social turism från Östeuropa, trots att myten om detta gång på gång motbevisats av forskning.

I Sverige har polisen upprättat ett olagligt register över romer. Sverigedemokraternas vice partiledare har kallat personer med utländsk härkomst för ”parasiter” och vill utvisa en halv miljon människor på grund av att de inte anses etniskt svenska. Kommuner säger nej till att ta emot flyktingar trots att vi sett bilder av de fruktansvärda hemskheter människor tvingas fly från i inbördeskrigets Syrien.

Kampen mot rasism är inget som kan vinnas för gott, utan en kamp som vi ständigt måste ta. Vi måste arbeta aktivt med att främja förståelse och respekt för olikheter. Annars finns en risk att historiska grymheter kommer att ske igen. Vi ska aldrig anpassa politiken efter de främlingsfientliga. Det legitimerar dessa rörelser och gör dem rumsrena. Istället ska vi vara tydliga med att det handlar om människor, enskilda individer. Det är när människor reduceras till siffror i statistiken, till volymer, staplar och diagram, som en inhuman politik kan fortgå.

I våras bildade vi en arbetsgrupp för att ta fram förslag och strategier för minskad främlingsfientlighet och rasism. Vår partistyrelse såg behovet av detta när allt fler i debatten vill göra människorna till problem i stället för rasismen. Arbetsgruppen har bestått av både miljöpartister som brinner för de här frågorna och av personer som inte är miljöpartister utan har viktiga erfarenheter och stor kunskap om arbetet mot främlingsfientlighet. De avslutade sitt arbete tidigare i höst och har lämnat över sin slutrapport till partistyrelsen.

I dag offentliggör vi gruppens resultat. I morgon, den 30 november, är en dag då nationalistiska och nynazistiska organisationer brukar demonstrera till Karl XII:s ära. Men det är också en dag som den antirasistiska rörelsen vill ta tillbaka och göra till en dag då vi pratar om rasism.

Vi vill satsa på vidareutbildning för lärare när det gäller mänskliga rättigheter och att motverka rasism. Vi vill arbeta långsiktigt inom skolan för att motverka rekrytering till extremintoleranta rörelser, på samma sätt som Toleransprojektet gjort i Kungälv.

Vi ser hur arbetet med jämställdhet och normkritik också får positiva effekter för arbetet mot rasism. Vi satsar på normkritiskt arbete i skolan, vilket höjer pojkars skolresultat. Inom rättsväsendet vet vi att det behövs stora satsningar på att minska diskrimineringen och ett förbättrat arbete med värdegrundsfrågor och handledning. Förtroendet för rättsväsendet behöver öka, inte minst i miljonprogramsområden, och därför behöver rättsväsendet prioritera arbetet mot diskriminering.

Arbetsgruppens förslag finns samlade på www.omrasism.se och vi hoppas de kan fungera som inspiration för fler som vill se ett Sverige utan rasism och främlingsfientlighet.

Maria Ferm

Mehmet Kaplan

Anders Wallner

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle