Edvin Alam: Sverige är ett bättre land i dag än i går

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik på Dogge Doggelitos debattartikel ”Landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar” publicerad 17 juli. Läs artikeln och kommentera den på aftonbladet.se.

Dogge Doggelito skriver (AB 17/7) att ”landet vi kallade Sverige finns inte längre kvar”.  Tandvården för ungdomar är dock fortfarande kostnadsfri även om Dogge vill göra gällande att så inte är fallet. Det har till och med införts ett särskilt tandvårdsbidrag. Utbildningen är fri och har byggts ut, från förskola till universitet. Studiemedlet har höjts. Bostadsköer fanns även tidigare.

Det finns utmaningar för ensamstående föräldrar, nyanlända och pensionärer. Därför har flerbarnstillägget, bostadstillägget samt barntillägget i studiemedlet höjts flera gånger. Därför kommer det införas ett krav om socioekonomiskt tillägg i resurstilldelningen i skolan och antalet undervisningstimmar att öka. Därför kommer det genomföras fler reformer för fler jobb.

När man hävdar att Sverige har blivit ett sämre land innebär det att Sverige måste ha varit ett bättre land tidigare. När var Sverige ett bättre land än i dag? Var det bättre i Sverige under krisåren på 90-talet? Var det bättre i Sverige under 80-talet när höga marginalskatter och inflationen åt upp vanliga löntagares löneökningar? Var det bättre i Sverige under 70-talet då homosexualitet var ”en sjukdom”, välfärden inte var lika utbyggd som den är i dag samt glastaken för kvinnor var fler och tjockare? Var det bättre i Sverige under 60-talet när vi tillät barnaga?

Sverige är ett bättre land i dag än tidigare – och det fina är att vi kan bli ännu bättre i morgon.

Edvin Alam

Ordförande, Moderata Studenter Uppsala

Publisert: