Kommer SD att ge sitt stöd åt Le Pens rasism?

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Birgitta Ohlsson (FP): Åkesson måste ge besked till väljarna före EU-valet

I november förra året hade Jimmie Åkesson (SD) samtal med Nationella Frontens Marine Le Pen i Stockholm.
I november förra året hade Jimmie Åkesson (SD) samtal med Nationella Frontens Marine Le Pen i Stockholm.

Vi var många som satte morgonkaffet i halsen när vi i måndags läste en intervju med Jimmie Åkesson i Dagens Industri. Han berömde franska Nationella Frontens partiledare och öppnade upp för samarbete i Europaparlamentet. Åkesson dementerade samma dag och hävdade att han blivit felciterad. På SD-Kurirens hemsida kan man läsa en utskrift av intervjun. Där står det svart på vitt att Åkesson anser att Marine Le Pen driver partiet i en ”modern, ganska fräsch riktning” och att han inte utesluter ett samarbete.

Nu i helgen håller Sverigedemokraterna valkonferens på Stockholmsmässan i Älvsjö. Jimmie Åkesson måste i god tid inför valet lämna besked till väljarna. Kommer Sverigedemokraterna att begära medlemskap i den partigrupp som Le Pen avser att bilda?

Den franska rasismens galjonsfigur är inte bara partiledare för Nationella Fronten, hon är även europaparlamentariker. Marine Le Pen är därför väl medveten om hur viktigt det är att tillhöra en partigrupp i Europaparlamentet. En grupp garanterar talartid, resurser, ett visst antal platser i parlamentets utskott och förhandlar med EU-kommissionen och ländernas regeringar om lagförslag. Därför kämpar Le Pen, med Geert Wilders som styr islamofoba nederländska Frihetspartiet, för att bilda en partigrupp. Det krävs 25 mandat för detta. Enligt färska opinionsmätningar kan Nationella Frontens mandat komma att öka från dagens tre till hela 20. Det innebär att Le Pens inflytande över gruppens politiska agenda blir betydande.

Nationella Frontens fasad har förändrats med Marine Le Pen vid rodret. Hon polerar och putsar men knappast i en fräsch riktning. Bakom kulisserna är det samma rasistiska och djupt nationalistiska parti. Invandring och EU utmålas som hot mot nationen vilka fräter på den franska identiteten.

Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, som grundade partiet, har vid flera tillfällen förnekat Förintelsen och nazismens brott. Antisemitismen har under dotterns ledarskap av taktiska skäl tonats ner. Fokus i hatet blir i stället muslimer och islam.

Så sent som för fyra år sedan jämförde Marine Le Pen i ett valtal muslimska bönestunder på franska gator med den nazityska ockupationen under andra världskriget. Hon vägrade att backa från uttalandet trots kritikstorm. En förundersökning inleddes mot Le Pen för hets mot folkgrupp och i juli 2013 beslutade Europaparlamentet att upphäva hennes immunitet som parlamentariker för att hon skulle kunna åtalas. I september förra året krävde Le Pen totalförbud för slöja och kippa på offentlig plats.

Redan när Sverigedemokraterna bildades fanns kontakter med Nationella Fronten. Det franska partiet gav ekonomiskt stöd till Sverigedemokraterna och partisekreterare Björn Söder har varit medlem. Därför är det inte märkligt att Le Pen i höstas besökte Stockholm för överläggningar med Jimmie Åkesson. Vänskapsbanden sträcker sig tillbaka i tiden. SDU träffade i somras Nationella Frontens ungdomsförbund.

På en pressträff i onsdags i Strasbourg, var Marine Le Pen tydlig med att hon håller dörren öppen för Sverigedemokraterna. De är fria att komma in i vår grupp, sa Le Pen på en direkt fråga från SVT. Jimmie Åkesson måste sätta ned foten. Är en röst på Sverigedemokraterna en stödröst till Nationella Fronten och rasismen? Svenska folket förtjänar ett besked.

”Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är.” Den grekiske tragediförfattaren Euripides ord är aktuella. Jimmie Åkessons val av allianser i Europa säger mycket om hans parti.

Birgitta Ohlsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN