Löfven skräddarsyr politiken för de rika

Jonas Sjöstedt: Vi kommer aldrig tillåta en utveckling där Sverige fortsätter slitas i sär

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I Löfvens nya regering skräddarsys politiken för de rika, för de stora företagen och för bankerna. En politik som kommer att öka otryggheten och klyftorna i Sverige, skriver Jonas Sjöstedt.
I Löfvens nya regering skräddarsys politiken för de rika, för de stora företagen och för bankerna. En politik som kommer att öka otryggheten och klyftorna i Sverige, skriver Jonas Sjöstedt.

DEBATT. I dag kom Oxfam med sin årliga rapport över hur världens rikedom fördelas. De absolut rikaste drar ifrån oss andra. Det skadar våra samhällen. Oxfam råder världens makthavare att beskatta arv och inkomster av kapital för att satsa på hälsa och utbildning.

I dag presenterar också Sveriges nya regering sin politik, och de väljer att gå åt motsatt håll, de väljer att medvetet öka klyftorna.

I Löfvens nya regering skräddarsys politiken för de rika, för de stora företagen och för bankerna. En politik som kommer att öka otryggheten och klyftorna i Sverige.

Arbetsgivaravgiften ska sänkas, rut-bidragen höjas och privatiseringar och utförsäljningar inom välfärden uppmuntras. Regeringen kommer inte att driva vinstförbud eller andra vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden.

Satsningar på rejäla nya välfärdsreformer saknas. Medan höginkomsttagare får sänkt skatt och de rikaste slipper betala både förmögenhetsskatt och skatt på sina jättelika arv.

Det skulle kunnat vara så annorlunda om Sverige inte hade haft en socialdemokrati som under lång tid har sökt sig högerut och en socialdemokratisk statsminister vars plan inte var att regera ihop med partier med en antifacklig och nyliberal politik.

Då kunde det ha funnits en reell möjlighet för Sverige att i stället ha fått en regering med en jämlikhetsagenda.

En regering där Vänsterpartiet hade ingått hade drivit en politik för alla, inte bara för de rikaste.

För oss i Vänsterpartiet går strävan efter jämlikhet som en röd tråd genom allt vi gör och det skulle synas i varje reform. En regeringsförklaring med vänsterpolitik hade innehållit ett ordentligt högkostnadsskydd i hela tandvården.

Vänsterpartiet har drivit igenom att tandvårdsbidraget fördubblas och att från nästa år får alla upp till 23 år fri tandvård. Nu är det dags för nästa steg. I Vänsterpartiets Sverige skulle det inte kosta mer än max 2 000 kronor per år att laga tänderna. Bra tänder ska inte vara en klassfråga.

En politik från vänster skulle också innebära socialförsäkringar att lita på. Besparingskraven på de sjuka måste bort och pensionssystem måste göras om i grunden. Det är helt oacceptabelt att så många pensionärer får pensioner så låga att de inte går att leva på. 

Regeringsförklaringen hade också kunnat innehålla det första rejäla steget mot sex timmars arbetsdag – en satsning på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön på en arbetsplats i varje kommun och landsting/region. Och där borde ha funnits en miljardsatsning på lönerna i kvinnodominerade yrken.

Den här regeringen vill höja folks hyror. En politik från vänster vill i stället minska folks boendekostnader. En regeringsförklaring som Vänsterpartiet hade haft inflytande över hade därför innehållit rejäla reformer på det området.

  • Ett tak för elnätsavgiften och förstatligande av elnätet. Den misslyckade avregleringen har gett höga och oförutsägbara kostnader för villaägare, industrin och andra elkonsumenter.
  • En ny typ av hyresmodell, som skulle innebära en hyressänkning på 30 procent på nyproducerade hyresrätter. Det skulle göra att fler har råd att bo i nybyggena.
  • Förra året gjorde de fyra storbankerna i Sverige en sammanlagd vinst på hela 106 miljarder kronor. En stor del av bankernas vinster kommer från bolånen. Bankernas rovdrift på vanligt folk måste få ett slut. För att stärka konsumenternas ställning gentemot bankerna föreslår vi att en finsk modell införs i Sverige, där bankernas bolånemarginaler minskar drastiskt.

Den här regeringen påstår sig vilja genomföra en skattereform som minskar klyftorna. För att det ska vara möjligt krävs vänsterpolitik. Vänsterpartiet är det enda partiet som vill införa en skatt de på stora förmögenheterna.

Vi vill göra en röd skatteväxling som innebär sänkt skatt för vanliga löntagare och höjd skatt för spekulanter.

Vänsterpartiet kommer aldrig tillåta en utveckling där Sverige fortsätter slitas i sär. Om den här regeringen gör allvar av att lägga skarpa förslag om marknadshyror eller försämra anställningstryggheten har vi lovat att rösta bort den.

Det är ett nytt läge i svensk politik, där Vänsterpartiet är vågmästare i riksdagen. Vi lovar att påminna Stefan Löfven om hur Sverige hade kunnat bli med oss. Att det finns ett alternativ till deras politik för de rika. Ett samhälle för alla, inte bara för några.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE