Debatt

Jo, livet handlar visst om pengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Linda Skugge: Föräldrar håller på att förstöra en hel generation genom ekonomisk curling

Linda Skugge.
Linda Skugge.

På Kvinnodagen deltog jag i en paneldebatt tillsammans med ett gäng tjejer på Kungsholmens gymnasium som hade gjort en utställning om … ja det var lite luddigt men jag tror att det handlade om att man ska få vara som man är och vill man ha hår under armarna trots att man är tjej så ska man få det.

Har vi alltså inte kommit längre än så? Pratar unga om feminism på detta sätt fortfarande? Om kroppshår när de i stället borde prata om var man placerar pengar med bäst ränta.

Jag sa till de här unga tjejerna att feminism är att se till så att man blir ekonomiskt oberoende av en man så att man kan ta sina barn och dra och ändå försörja sig själv och barnen. Först då är man helt fri och untouchable. Allt annat är oacceptabelt som kvinna.

Har man cashen så lyfter sig himlen ovan en och man är fri att göra exakt vad man vill.

Detta gjorde gymnasietjejerna från Kungsholmen rasande. Ja de var helt rasande. Och de pratar fortfarande om att jag var där på deras utställning och var så elak mot dem.

Det gör mig otroligt stolt. För äntligen ryckte nån upp dem ur deras privilegierade värld där mamsen och papsen skjutsar dem till träningen trots att de är 18 bast och mamsen säger att de är bäst och papsingen ger dem pengar till lite nya kläder som inte får se för dyra ut för då förstör de innerstadsvänster-looken. Ni vet den där cred-pajas-looken med för stora och fula glasögon. De som ser ner på kommersiella bloggar som Kissie och Kenza.

Jag tror inte att de så kallade Brommaflickorna (alla bortskämda ungar från rika förorter och innerstan) är vana vid att bli ifrågasatta, därför blev de så rasande på mig när jag sa självklara saker som att alla människor måste försörja sig själva från det de är myndiga.

Livet måste handla om något annat än pengar, pep de.

De vill inte att livet ska vara en tävling eller att allt ska handla om pengar. De blir stressade då och måste bädda ner sig med dyr mörk choklad, som deras mamma har betalt.

Ja som vad då? Vem betalar era hyror, mat, försäkringar, elräkningar, festnätter på Stureplan, kläder?

Dessutom så är pengar inget man får utan man tar. Man måste springa tävla jaga som en galning för att få tag i cashen. Livet är hårt. Det är djungelns lag och ingen kommer att ge er en hjälpande hand.

Hej alla föräldrar där ute. Vet ni om att era tonåringar inte tror att pengar är nåt viktigt?

Jag vet exakt vad ni gör för fel. Ni håller just nu på att förstöra en hel generation genom er ekonomiska curling. Ni fostrar en massa handlingsförlamade små monster som på fullaste allvar verkar tro att deras liv kommer att innehålla spår av självförverkligande.

Hahahahaha! Stackars små satar sen när de går på nit efter nit i livet och inser att allt – ja allt – handlar om just pengar

.

De med minst buffert förlorar. Den tjusiga och ack så sköra innerstadsflickan kommer att få panik när hon ställs inför livets faktum. Sjukdomar, död, graviditeter, olyckor, allt kostar pengar.

Den med 100 000 papp på banken (som hamnat där efter långt och otroligt segt gnet) mår säkert lite bättre när livets hårda skola slår till än en Brommaflicka som skulle förverkliga sig och rida genom Mongoliet ett år och kommer hem till noll kronor och kanske sjuka föräldrar och noll buffert och inser att hon är gravid och har en vilja att behålla barnet.

Några enkla frågor: Vad är bäst, att ha en pengabuffert eller inte? När är någonsin pengar fel? Finns det någon som mår dåligt av att ha en extra peng sparad? Vem är mest stressad, en utfattig person som slitit sönder kroppen i vården eller en som målmedvetet jobbat ihop pengar?

En av Kungsholmen-flickorna försökte sätta dit mig genom en mycket haltande liknelse. Hon liknade mig vid en präst som hon hade träffat i en kyrka som försökte pracka på alla hans religion. Men hon ville inte leva så som prällen förespråkade.

Fint, bruden, men man KAN leva utan religion men prova att leva utan pengar…

Fancyfancy-tjejen, jag är ledsen men … du vann inte.

Jag får nu ute bland bloggarna höra att jag är en vidrig människa med vidriga åsikter.

Gärna för mig. Det är ni som kommer att få panik sen när ni upptäcker att någon annan har bekostat er ungdom. Det blir jättekul nu när ni ska ut i verkliga livet.

Det är bara ni själva som får lida när ni kommer hem från er ridrutt genom Mongoliet med jättemycket hår under armarna eftersom det är feminism för er och inser att ooops ni har visst noll pengar, noll utbildning och noll jobb.

Ni vill förverkliga er själva och vara fria. Och tror att livet inte handlar om pengar? Ni kommer att bli så besvikna.

Aftonbladets bloggar

Linda Skugge

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle