”Jag är 14 – och har bättre jobbförslag än Sahlin”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

CUF:s Elias Giertz, 14, sågar Socialdemokraternas nya jobbkampanj

Elias Giertz, 14.
Elias Giertz, 14.

I måndags lanserade Socialdemokraterna en ny kampanj under namnet ”Jobben är vår viktigaste fråga”. Man kritiserar den nuvarande Alliansregeringen för att ha stått och tittat på utan att vidta åtgärder mot den växande ungdomsarbetslösheten. Thomas Bodström säger i en kommentar på deras hemsida att regeringen valt att sätta skattesänkningar för de rika istället för att bekämpa ungdomsarbetslösheten – något som är helt fel. I februari 2006, då den socialdemokratiska regeringen satt kvar, var 381 000 ungdomar sysselsatta. I februari 2010 gjorde man samma mätning och 439 000 ungdomar visar sig nu vara sysselsatta. Det är en ökning på närmare 60 000 ungdomar som hamnat i arbete. Ett fantastiskt jobb, menar vi i alliansen. Bodström hävdar å sin sida att det är dåligt.

Det är faktiskt pinsamt när Socialdemokraterna pratar arbetsmarknadspolitik. Man huttrar och vrider sig, sådär som man gör när andra gör bort sig och man riktigt ser hur okunnigheten stiger hos dem. För Socialdemokraternas jobbskaparpolitik hyser en otrolig nivå av okunnighet. I kampanjen föreslår man lösningar som istället för att sänka ungdomsarbetslösheten snarare höjer den, och det drastiskt.

Till exempel vill man höja avgifterna för att anställa unga. Det skulle innebära en ökad kostnad med 35 000 kronor per år och ungdom om Socialdemokraterna fick bestämma. Det är att beskatta ungdomar för att de är ungdomar. Det är aldrig okej, och ännu mindre okej när ungdomsarbetslösheten är ett stort problem idag.

Utöver detta vill Socialdemokraterna ha fler praktik- och utbildningsplatser, vilket jag faktiskt är beredd att hålla med om. Jag och Centerpartiets ungdomsförbund vill att varje högskoleutbildning ska erbjuda möjlighet för praktik till den studerande. Utan arbetslivserfarenhet har man inte en chans på den tuffa arbetsmarknad som vi ser idag.

Socialdemokraterna väljer dock att stanna med sina förslag där. Vi i CUF vill mer, vi förstår att arbetsmarknaden är ett jävla skämt. Vi vill döda det skämtet – och det snabbt.

Centerpartiets ungdomsförbund vill ha bort Lagen om anställningsskydd (LAS). Det är en lag som bestämmer att arbetsgivare vid uppsägningar måste börja med att sparka den som var sist in på arbetsplatsen. Något som ofta lyfts för att påvisa bristerna i denna förhärskande lag är att det faktiskt är ungdomar som i de allra flesta fall är först in, och således de som sparkas först. Jag anser att staten faktiskt inte har något att göra med vem en arbetsgivare ska säga upp först respektive sist. Jag tror att varje arbetsgivare klarar av att göra den avvägningen helt själv, utan pekpinnar och godnattpussar från mamma Staten.

Vi vill också göra det mer attraktivt att anställa ungdomar. Vi vill, och är de enda som vill, sänka ingångslönerna för ungdomar. För oavsett hur kul det är med en hög lön är det för mycket att begära från en arbetsgivare att den ska välja en 19-åring som precis tagit studenten framför en 42-åring med decennier av arbetslivserfarenhet om de tvingas ge samma lön. Vi vill ge arbetsgivaren och arbetstagaren möjlighet att själva förhandla fram en lön som passar båda och som är anpassad till kompetens och erfarenhet. Det finns statistik på vår sida som visar att nio av tio ungdomar faktiskt kan tänka sig att i början av sin karriär ta en lägre lön för att få över huvud taget påbörja sin karriär.

Jag är 14 år och jag har både bättre och fler förslag än Mona Sahlin. Att Socialdemokraternas politik för fler jobb är ett skämt råder det nog ingen tvekan om nu.

Elias Giertz
distriktsstyrelesledamot i CUF Stockholm

Publisert: