Debatt

Kravlös skola drabbar de svagaste

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nyamko Sabuni (FP): Unga ska inte lära sig att man i Sverige kan gå och slå dank hemma och ändå få ut bidrag

Miljöpartiet föreslog på denna sida i torsdags att elever som skolkar ändå ska få studiebidrag. Ett exempel på samma kravlöshet som gör att MP tror att den som är snällast är den som vill avskaffa betyg och nationella prov. Jag tror tvärtom. Det är eleverna som går till skolan utan förväntningar hemifrån som drabbas när lärare slutar förvänta sig att de gör sina läxor och kommer till lektionen.

Ingenstans i arbetslivet är det acceptabelt att den anställde kommer och går som hon vill. Den principen ska gälla också i skolan. Därför har regeringen infört redovisning av skolk i betyget och därför är det bra att CSN nu skärper rutinerna och drar in studiebidraget om den ogiltiga frånvaron är mer än några enstaka timmar. Unga ska inte lära sig att man i Sverige kan gå och slå dank hemma och ändå få ut bidrag.

Elever börjar skolka av olika anledningar – från mobbning till ren lathet – men oavsett skäl är frånvaro aldrig en del av lösningen på problemet. Tvärtom är närvaro en förutsättning för att lärare ska kunna stötta elever som har det tufft i skolan eller tufft hemma. Vi vet att några få timmars skolk i början ofta växer till långvarig frånvaro och skol­avhopp. Och vi vet att elever som hoppar av skolan har stor risk att hamna i arbetslöshet, kriminalitet och missbruk. Att inte acceptera skolk är att hjälpa de elever som riskerar att vandra en sådan väg. För att få studiebidrag ska man studera – det är inte svårare än så.

Nyamko Sabuni

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt