”De är brickor i ett politiskt spel”

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Reportrar utan gränser: Regimen vill skrämma bort journalister från Ogaden

Terroristdomen mot frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i Etiopien visar att de båda blivit brickor i ett politiskt spel som de själva har ytterst begränsade möjligheter att påverka. De inledande utfästelserna från etiopisk sida om att Martin Schibbye och Johan Persson skulle få en rättvis rättegång var blott en chimär. Det stod klart redan i höstas då Etiopiens premiärminister, Meles Zenawi, vid ett besök i Norge slog fast att svenskarna var ”åtminstone budbärare” till den terroriststämplade ONLF-gerillan.

Reportrar utan gränser har tidigare slagit larm om att förtrycket mot Etiopiens journalister gradvis har ökat under senare år, särskilt sedan landets nya anti-terroristlagar antogs 2009. Lagarna, som fyller ett behov för Etiopien i den instabila regionen Afrikas horn, har dock visat sig vara allt för breda, och används oftare för att tysta kritiska röster snarare än att jag verkliga terrorister. Allt fler människor, såväl politiska oppositionella som oberoende journalister har kommit att åtalats för terrorism. 

I november i år kom uppgifter som ytterligare stärker bilden av att Etiopien numera är ett land med noll respekt för press- och yttrandefrihet. Förutom de terroriståtalade fem journalister som fanns på plats i Etiopien, Martin och Johan inkluderade, åtalades ytterligare sex journalister i sin frånvaro. Sex journalister som redan befinner sig i exil i flykt undan hot och förföljelser blir alltså stämplade som terrorister. Allt detta följer dock ett logiskt mönster i den etiopiska regeringens informationsstrategi. 

Bland etiopiska journalister och människorättsförsvarare är förvåningen inte särskilt stor över den hårda domen mot de båda svenska frilansjournalisterna. Det som gör fallet med Martin Schibbye och Johan Persson unikt är deras nationalitet. Amerikanska journalister som tidigare försökt ta sig in i den stängda Ogaden-provinsen har relativt snabbt expedierats ut ur landet.

Men när Martin Schibbye och Johan Persson illegalt tar sig över gränsen mellan Somalia och Etiopien finns det en oro hos regimen i Addis Abeba över att den arabiska våren ska sprida sig till det egna landet. Oppositionsgrupper i exil, däribland ONLF, har en dialog på gång med regimen. I början av juni bestämmer sig därför Meles Zenawi att terroriststämpla ONLF, OLF (Oromos befrielsefront) och Ginbot 7.

Uppgifterna om att ONLF har terroriststämplats går Martin Schibbye och Johan Persson förbi, då de befinner sig på resande fot. När de sedan grips av etiopiska säkerhetsstyrkor i Ogaden den 1 juli förvandlades de till just brickor i ett politiskt spel. Vad Meles Zenawi har att tjäna på att driva processen så här långt mot de svenska frilansjournalisterna är dock svårt att se, förutom det mest uppenbara skälet – att få utländska och inhemska journalister att hålla sig borta från Ogaden-regionen.

Från den svenska regeringens sida måste man nu sätta hårt tryck på Etiopien för att Martin Schibbye och Johan Persson så snart som möjligt ska sättas på fri fot. Regeringen bör inte heller tveka inför att begära stöd från USA och EU i sina ansträngningar för Martin Schibbyes och Johan Perssons frigivande.

Jesper Bengtsson, Urban Löfqvist

Publicerad: