Debatt

Väljarna förtjänar svar från S om EU-politiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

SLUTREPLIK

I måndagens Aftonbladet angreps vi i högt tonläge av två socialdemokrater. Men de svarar inte på de raka frågor som väljarna förtjänar svar på. Varför vill de öka EU:s budget med flera miljarder, vill de införa en EU-skatt och vill de att ekonomiskt välskötta länder ska ta notan för krisländernas ansvarslöshet?

I EU-parlamentet har S upprepade gånger röstat för en utökad budget. Kommer de även i fortsättningen göra det och därmed verka för att kraftigt höja vår avgift till EU, i dagsläget med minst tio miljarder kronor?

För att införa en EU-skatt som EU-kommissionen och en rad medlemsstater vill krävs enhällighet - Sverige kan alltså säga nej. Men om vi väl går med på det skapas utrymme för andra att bestämma om våra skatter. Att på så sätt hålla öppet för att förändra vår beskattning är ett stort steg från S. Att samtidigt påstå att de inte skulle verka för en EU-skatt är missvisande.

Vad gäller gemensamt ansvar för statsskulderna via så kallade eurobonds skulle det riskera att leda till att länder med välskötta ekonomier får betala för dem som misskött sig. Samma sak gäller förslagen till bankunion där vi saknar tydliga svar från S. Riksdagens EU-nämnd, inkl S, valde ansvarslinjen inför den här veckans toppmöte. Det är bra, men hur kommer de agera framöver och i EU-parlamentet? Väljarna förtjänar tydliga svar på dessa frågor.

Anna Kinberg Batra

Gunnar Hökmark

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt