Sluta blunda för Nya Karolinskas problem

Slutreplik från Erika Ullberg i debatten om Nya Karolinska

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det går att ifrågasätta varför Barncancerföreningen ska bekosta ett kök på världens dyraste sjukhus, skriver debattören.
Foto: Magnus Selander
Det går att ifrågasätta varför Barncancerföreningen ska bekosta ett kök på världens dyraste sjukhus, skriver debattören.

DEBATT

DEBATT. Ella Bohlin vill få det att låta som att alla brister som uppdagats i lokalerna på Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, nu har åtgärdats, men så är inte fallet. Det är såklart bra att det tillkommer lekrum och ett litet föräldrakök.

Även om det går att ifrågasätta varför Barncancerföreningen ska använda insamlade medel till ett kök på världens dyraste sjukhus. Borde inte skattepengar säkra att barnsjukvård är barnanpassad?

Mycket kvarstår för att personalen ska ges rätt förutsättningar att kunna arbeta effektivt i lokalerna. Vid operationssalarna saknas en sängvänthall, barnakuten behöver byggas om för att vara just anpassad för barn, ECMO-verksamheten behöver också göras om för att personalen ska få en bättre överblick i lokalerna.

Det är mycket som saknas innan NKS kan fungera fullt ut och det är oklart hur alla dessa ombyggnationer ska finansieras. Planerna för det patienthotell som Bohlin nämner har länge efterfrågats av föräldrar och anhöriga men finns inte ens på ritbordet än.

Och hur har Ella Bohlin tänkt lösa att barn som vistas länge på sjukhuset behöver få tillgång till frisk luft? Vilket annat sjukhus känner hon till som inte har öppningsbara fönster? Frågorna är många, men svaren är få.

Ella skriver att barn som tidigare inte hade överlevt nu får högspecialiserad vård i världsklass på Nya Karolinska. Det låter nästan som att landstingsrådet menar att Gamla Karolinska eller övriga akutsjukhus i länet inte räddar liv. För mig är det helt självklart att personalen gör ett fantastiskt arbete och att det bedrivs god vård på Nya Karolinska och på alla våra akutsjukhus, men det är trots lokalerna på NKS och inte tack vare dem.

I stället för att blunda för problemen borde Ella Bohlin ge besked om vilka ombyggnationer som kommer att ske och vem som ska bekosta det.

Att kalla mig vulgär för att jag som oppositionspolitiker lyfter problem och utkräver ansvar av styrande politiker är ett väldigt märkligt sätt att föra en politisk debatt. Det hjälper knappast de svårt sjuka barnen, deras föräldrar eller personalen som vittnar om att lokalerna inte fungerar väl i dagsläget.


Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.


HÄR ÄR HELA DEBATTEN OM NYA KAROLINSKA

Publicerad:

LÄS VIDARE