Ett svenskt pass betyder frihet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-07-01 | Publicerad 2015-06-05

Raoul Wallenberg differencemakers: Precis som i Ungern 1944 kan Sverige göra skillnad

Ett av de skyddspass Raoul Wallenberg delade ut i Budapest under andra världskriget.

I dag på nationaldagen hålls många medborgarskapsceremonier runt om kring i landet, där nya svenskar uppmärksammas. Vi svenskar är en brokig skara, vi kommer från världen alla länder och våra färger och former utgör en vacker mosaik. Våra åsikter går från höger till vänster och vi tror på olika eller på inga gudar. Men en sak har vi gemensamt: vårt svenska medborgarskap och våra svenska pass. Ett svenskt pass rankas som ett av världens bästa och mest kraftfulla.

I dag vill vi i Raoul Wallenberg Differencemakers uppmana dig att reflektera över vad ditt pass betyder för dig. Ett pass kan nämligen vara oerhört betydelsefullt – för somliga är det skillnaden mellan liv och död, familj och ensamhet, frihet och förtryck.

Vi har en tradition av att hjälpa världens fattiga och utsatta. Som ett land förskonat från krig och förföljelse försöker vi hjälpa dem som inte är lika lyckligt lottade, med bistånd, handel och kunskapsutbyten. Vår militär bidrar också som fredsbevarare i konfliktzoner. I de fall då förtryck driver människor ur hem och hus och då krig och etnisk rensning terroriserar hela landsändar, står vi inte passivt och tittar på, utan då har Sverige ett ansvar att ge dem skydd hos oss.

Raoul Wallenberg utfärdade svenska skyddspass till Ungerns judar under andra världskriget. De befanns sig i nöd och de behövde hjälp. Han förstod att det inte finns något mer värdefullt än människovärdet.

Genom att använda sin röst och sin handlingsförmåga kan alla människor göra skillnad, man behöver inte vara Raoul Wallenberg. Men att göra skillnad i vardagen kräver både mod och civilkurage.

Det är inte alltid enkelt, men det går att träna upp sitt civilkurage genom att alltid säga ifrån när någon i familjen fäller en rasistisk kommentar, när något på gatan ger sig på utsatta och svaga, eller när politiker vill åsidosätta människovärdet. Tyvärr ser vi allt detta händer allt oftare och det kommer fortsätta om människor inte säger från.

Antalet flyktingar i behov av hjälp världen över är rekordstort just nu och en obehaglig känsla av att alla människor inte går att rädda börjar breds ut sig. Har vi börjat acceptera krigen och terrorismen som en del av vardagen?

Men tänk efter vad det hade inneburit om Raoul Wallenberg haft den inställningen i Ungern 1944. För honom och hans team fanns inga gränser. Han åkte till Budapest med ett uppdrag att rädda en handfull utvalda judar, men han slutade inte förrän tusentals hade fått skydd.

Det är den inställningen som behövs från människor i Sverige i dag. Det är därför vi verkar i Raoul Wallenbergs namn och anda.

Tänk på vad ditt pass betyder för dig och tänk på vad det kan betyda för någon annan.

Mattias Hallberg

Ordförande i Raoul Wallenberg Differencemakers

Följ ämnen i artikeln