Andelen döda civila var historiskt låg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Israels ambassadör: Uppgifterna i FN:s rapport om Gazakonflikten kommer från Hamas

Israeliska soldater vid gränsen till Gaza under konflikten sommaren 2014.
Foto: Foto: AP
Israeliska soldater vid gränsen till Gaza under konflikten sommaren 2014.
Foto: TT
Israels ambassadör Isaac Bachman.

Förra sommaren drogs Israel motvilligt in i en konflikt av terrororganisationen Hamas. Syftet med den israeliska operationen var att stoppa raketattackerna samt identifiera och förstöra de tunnlar som grävts under gränsen till Israel för att kidnappa och mörda civila israeler.

Bara under konflikten 2014 avfyrade Hamas och andra terrororganisationer fler än 4 500 raketer och granater. Dessa raketer hade kapacitet att nå över 70 procent av Israels civilbefolkning. I bostadsområden nära Gaza hade man 15 sekunder eller mindre på sig att söka skydd. 73 israeler dog i konflikten. Om det inte hade varit för att Iron Dome-systemet sköt ner 735 raketer skulle den israeliska dödssiffran ha varit mycket högre.

Nyligen släppte den israeliska regeringen en rapport för att föregå den oundvikligen partiska rapporten om konflikten av FN:s människorättsråd - ett råd som har fördömt Israel fler gånger än Syrien, Iran och Nordkorea tillsammans.

FN har rapporterat att över 2 100 palestinier dödades av Israel i konflikten och att mellan 72 och 84 procent var civila. Problemet med dessa siffror är att de kommer från ett Hamas-kontrollerat ministerium. Ett ministerium som dessutom erkänt att de överdrivit antalet civila offer i tidigare konflikter.

En analys gjord av israeliska armén IDF:s experter tyder på att mellan 44 och 66 procent av de palestinska dödsoffren var terrorister. Detta innebär att andelen döda civila är historiskt lågt vad gäller en konflikt mellan en stat och en terrororganisation. Rapporten visar också på Hamas systematiska försök att utmåla alla dödsfall som "civila". Vidare vet vi inte hur många som dog som mänskliga sköldar, av naturliga orsaker eller hur många som föll offer för de 875 palestinska raketer som slog ner inne i Gaza.

IDF:s styrkor hittade Hamas stridsmanualer som visade att Hamas strategi var att medvetet strida i tätbefolkade områden och att använda den palestinska befolkningen som mänskliga sköldar av såväl taktiska som politiska skäl. Till exempel avfyrades 550 raketer och granater inifrån eller väldigt nära ”känsliga områden” såsom skolor, sjukhus eller religiösa samfund.

Men den allra främsta faktorn för antalet dödsoffer var att Hamas förlängde striderna genom att avvisa eller bryta mot elva internationella försök att medla fram en överenskommelse om eldupphör. Israel accepterade dem alla. Hade Hamas accepterat det ursprungliga förslaget om eldupphör som Egypten, med stöd av Arabförbundet, förhandlade fram hade cirka 90 procent av dödsoffren under Gazakonflikten 2014 kunnat undvikas. Detta förslag innehöll samma villkor som eldupphöröverenskommelsen Hamas i slutändan accepterade den 26 augusti.

IDF gjorde stora ansträngningar för att minimera civila offer. Man varnade via telefonsamtal och sms, släppte flygblad på arabiska och avbröt flyganfall. En multinationell militär grupp som består av före detta överbefälhavare och generaler stödjer detta i en ny rapport där det bland annat står: "ingen av oss är medvetna om någon armé som genomför så omfattande åtgärder som IDF gjorde förra sommaren för att skydda civilbefolkningen."

Operationen i Gaza genomfördes för att försvara Israels medborgare från en hänsynslös terrororganisation som begick dubbla krigsförbrytelser. Hamas sköt medvetet mot civila samtidigt som de avsiktligt även gömde sig bakom civila. Det viktigaste att ta med sig från dessa rapporter är följande: Israel gör sitt yttersta för att minimera civila dödsoffer på båda sidorna; Hamas gör sitt yttersta för att maximera civila dödsoffer på båda sidorna.

Isaac Bachman

Publicerad: