Debatt

Ni säger samvetsfrihet – vi säger vårdvägran

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Regeringen: Inskränkningar i rätten till abort är oacceptabla

Det är inte en mänsklig rättighet att själv avgöra vilka arbetsuppgifter man vill utföra inom ett yrke, skriver debattörerna.
Det är inte en mänsklig rättighet att själv avgöra vilka arbetsuppgifter man vill utföra inom ett yrke, skriver debattörerna.

DEBATT. Rätten till vård och hälsa är en mänsklig rättighet. Sexuell och reproduktiv hälsa – där abort är en del – är också en grundläggande rättighet. Det är däremot inte en mänsklig rättighet att själv avgöra vilka arbetsuppgifter man vill utföra inom ett yrke.

Svensk hälso- och sjukvård ska inte styras av privata tyckanden och tänkanden utan bygger sin verksamhet på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Sverige har en lång historia av en stark aborträtt. Sedan 1975 har kvinnor i Sverige haft rätt att själva besluta om abort till och med den artonde graviditetsveckan. Rätten till abort i Sverige gäller alla kvinnor oavsett medborgarskap. För detta har det genom åren funnits en stabil, blocköverskridande majoritet i riksdagen.

Oavsett vilka skäl som ligger bakom en kvinnas beslut att genomgå en abort ska hon kunna räkna med ett professionellt bemötande inom hälso- och sjukvården. Som patient ska du alltid bli bemött med respekt och veta att hälso- och sjukvården värnar din integritet.

Frågan har aktualiserats i samband med en rättsprocess där Jönköpings tingsrätt i går konstaterade att villkoret att en barnmorska ska kunna utföra aborter är både lämpligt och nödvändigt. Samtidigt ser vi hur frågan nu har börjat diskuteras av svenska riksdagspartier. Kristdemokraterna beslutade på sitt riksting för några veckor sedan att partiet ska arbeta mer aktivt för att personal inom vården ska ha rätt till att vägra genomföra abort.

Detta är en allvarlig inskränkning i den svenska aborträtten och en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Den så kallade rätten till samvetsfrihet för vårdpersonal måste kallas vid sitt rätta namn: vårdvägran.

Inskränkningar i rätten till abort är oacceptabla och kommer aldrig vara aktuella för en feministisk regering. Kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar är inte förhandlingsbar.

Gabriel Wikström

Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister

Åsa Regnér

Jämställdhetsminister

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Debatten om samvetsfrihet

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om samvetsfrihet

Vård & omsorg

Gabriel Wikström

Åsa Regnér